Het Huisje van Salm

Een oogappeltje in Beek

Het Huisje van Salm is vernoemd naar de architect die het in 1892 ontwierp. Het huisje staat sinds 1930 enigszins verstopt in het doodlopende Elzendal, waar ook de Forellenhof te vinden is. Na de grote renovatie van 1991 was in het monumentje een expositie ingericht over de architect Salm.

Het Huisje werd in 1892 als bouwpakket in Zwitserland gemaakt in opdracht van de bewoners van landgoed Stollenberg in Berg en Dal. Daar fungeerde het tot 1929 als privé tramwachthuisje. Het stond op de kruising van de Prins Hendriklaan en de Berg en Dalseweg. Villa Stollenberg (ontworpen door dezelfde architect) brandde in 1929 af en het huisje werd in 1930 geschonken aan Bad-Beek in het Elzendal. Daar werd het gebruikt als kiosk tot de sluiting van het bad in 1953.

Geadopteerd

In 1987 werd het huisje van Salm geadopteerd door Heemschut-Gelderland en de Stichting Monument en Landschap. De Stichting Salmhuisje Beek-Ubbergen werd op instigatie van de stichting opgericht en het huisje werd gerestaureerd. In 1991 werd het teruggeplaatst op het terrein van het toenmalige restaurant De Forellenhof aan de Elzenweg.

Gemeentelijk monument

Na een onzekere periode (het huisje werd o.a. gebruikt door de krakers van De Forellenhof) en met het oog op mogelijke nieuwbouw in het Elzendal, werd het 6500 kg wegende Huisje van Salm in augustus 2007 met een mobiele kraanverplaatst naar de huidige locatie aan de Nieuwe Holleweg. Het is sinds 1987 een gemeentelijkmonument.

Bron: Monument en Landschap Ubbergen.


  • Streekgeschiedenis

  • 1800-1900

  • Berg en Dal

  • Rijk van Nijmegen

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl