Op vakantie in Berg en Dal

1875

Een koets getrokken door twee paarden ratelt naar Hotel 'Groot Berg en Dal'. Twee deftige dames stappen uit. Even later genieten ze van het uitzicht op de Ooypolder. De dames logeren voor een weekje in het sjieke hotel. Het zijn toeristen.

Vakantie vieren is in die tijd alleen weggelegd voor de rijkere mensen. Sinds de bouw van dit hotel in 1868 komt in Berg en Dal het toerisme op gang. Het is een mooi gehucht met heuvels en dalen. Genoemd naar een herberg met de Duitse naam 'Berg und Thal'. In de buurt van het grote hotel komen winkels en pensions. Rijke families bouwen er een landhuis of villa.

Bergspoor

Steeds meer toeristen weten de weg naar Berg en Dal te vinden. Een bloeitijd breekt aan na de opening van het bergspoor in 1913. De tram vertrekt vanuit Nijmegen en gaat via Beek naar Berg en Dal. Het laatste deel van de tramlijn is een 85 meter lange bergbrug. Ruim twintig meter ligt die boven de grond. Uniek in Nederland. Na de opheffing van de tramlijn raakt de brug in verval. In 1969 wordt de brug opgeblazen. Ook het hotel bestaat niet meer. Op die plek staat nu een groot appartementencomplex. Maar nog altijd komen er veel toeristen. Vooral dagjesmensen. Naar Tivoli of naar de Duivelsberg. 


Rechten

©

Relevante links

Vond u dit artikel nuttig?

Kenmerken

  • Groesbeek
  • Vrije tijd
  • 1800-1900
  • Berg en Dal
  • Rijk van Nijmegen

Plaats

Location on map

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

026-3521690
info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

 

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

T 026-3521690
E info@mijngelderland.nl