Hotel Erica

Een opvangcentrum voor vluchtelingen

Na het bombardement op Nijmegen op 22 februari 1944 werd Hotel Erica in Berg en Dal een opvangcentrum voor vluchtelingen uit de stad. Toen zeven maanden later Market Garden van start ging, zagen de toen zevenjarige Julia van Vliet en haar vader tot hun grote verbazing vele gekleurde parachutes neerdalen. De grootste luchtlandingsoperatie ooit was begonnen!

Honderden zweefvliegtuigen en duizenden parachutisten landden in de streek rondom Groesbeek en Berg en Dal. Zij hadden de belangrijke opdracht meegekregen om de bruggen bij Nijmegen te veroveren. Samen met de familie van de eigenaar van Hotel Erica, de heer van Vliet, schuilden de vluchtelingen in de kelder van het hotel toen de strijd op 17 september 1944 in alle hevigheid losbarstte.

Bevrijd…

In 2013 vertelt mevrouw van Vliet over wat ze in 1944 meemaakte: "De angstige groep in de hotelkelder hoorde het gevecht buiten heen en weer golven. Mitrailleurvuur, mortieren en granaten vermengden zich tot een hels kabaal. Opeens vloog de deur open en stormden acht zwaar bewapende soldaten in vreemde, groene uniformen binnen. De groep herkende de soldaten niet als Duitsers, maar wie zouden het dan wel zijn? De soldaten spraken geen woord maar keken in het halfdonker speurend rond, op zoek naar Duitsers. Toen die niet werden aangetroffen, verdwenen ze even plotseling als ze gekomen waren. Angstig vroegen de burgers zich af of ze nu wel of niet bevrijd waren… "

…of toch niet?

"Een tijdje later vloog de deur weer open. Er verscheen een loop om de hoek, gevolgd door grijze gestalten. Deze uniformen kende de groep heel goed. Het waren Duitse soldaten die zwijgzaam en gespannen op zoek waren naar… Amerikanen. Het geheel begon te lijken op een spelletje verstoppertje. Toen voor de derde keer de deur open vloog en er wederom soldaten binnenstormden, bleken het dezelfde Amerikaanse soldaten van een paar uur eerder te zijn. Maar nu waren ze nog maar met z'n vijven... " Hoewel het zo'n 70 jaar geleden is, staan de gebeurtenissen bij mevrouw Van Vliet in het geheugen gegrift. Haar versie stemt weliswaar niet voor 100% overeen met de geschiedkundige verslaglegging, maar dat doet niets af aan haar indrukwekkende herinnering.

Alle teksten en audiofragmenten zijn geproduceerd door de Liberation Route Europe.

In samenwerking met: Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 en Airborne Museum 'Hartenstein'.


Relevante links

- www.liberationroute.com

Audio

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl