Honger

1935

Geschrokken kijken de ambtenaren in het gemeentehuis naar buiten. Op de stoep is het een herrie van jewelste. Moeders en kinderen slaan met lepels op potten en pannen. Ze zien er mager uit en schreeuwen om brood. Hun werkeloze mannen kunnen het niet aanzien en steunen de vrouwen.

De spanning loopt op. Burgemeester Van de Poll voelt zich bedreigd en trekt zijn revolver. Hij eist dat de mensen opstappen. Pas met hulp van de veldwachter, marechaussee te paard en een brandspuit lukt dat.

Ontevredenheid

Het oproer is midden in de crisisjaren. Grote werkeloosheid heerst. De steun die men krijgt is te weinig om van te leven. De ontevredenheid groeit. De regering is laks en jaloers kijkt men over de grens naar Duitsland. Sinds Hitler in 1933 aan de macht is, neemt de werkeloosheid daar af. Wapenfabrieken worden gebouwd en autobanen aangelegd. Weinig mensen hebben oog voor zijn slechte bedoelingen.

Verdinaso

In Groesbeek neemt Ernst Voorhoeve het op voor armen, werkelozen en de jeugd. Hij is kunstenaar en strijdt tegen sociale misstanden. Voorhoeve bewondert de leiders van Italië en Duitsland. Zijn partij, het Verdinaso, telt in ons dorp veel leden. Het is de grootste afdeling in Nederland. In november 1940 gaat deze partij op in de NSB. Deze partij werkt nauw samen met de Duitse bezetters. De meeste Groesbeekse leden hebben dan al lang als lid bedankt. Ruim honderd blijven er lid. 


Rechten

©

Relevante links

Vond u dit artikel nuttig?

Kenmerken

  • Groesbeek
  • Oorlog
  • 1900-1950
  • Berg en Dal
  • Rijk van Nijmegen

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

026-3521690
info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

 

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

T 026-3521690
E info@mijngelderland.nl