Op 8 februari 1945 begon Operation Veritable, de grootste militaire aanval ooit in Nederland. De eerste beschietingen waren vanaf het voetbalveld van De Treffers in Groesbeek.
Voetbalclub De Treffers had in de zomer van 1944 ruim tweehonderd leden, spelend in negen verschillende elftallen. Op 20 augustus dat jaar vierde deze katholieke vereniging haar 25-jarig bestaan. ''Zeker gaan de gedachten van vele oude Treffersleden en andere sportliefhebbers van Groesbeek terug naar Augustus 1919,'' schreef de Provinciale Geldersche Courant, ''toen een jongensclubje onder den naam De Treffers werd opgericht. Niemand zal verwacht hebben, dat dit clubje na 25 jaren zou zijn uitgegroeid tot een groote en flinke sportvereeniging, welke van het primitieve veldje op de Mookerheide opgeklommen is naar het prachtig gelegen sportterrein aan de Pannenstraat. Vele moeilijkheden hebben de Treffers in al die jaren moeten overwinnen.''
Op 8 februari 1945 begon op dit veld Operation Veritable, codenaam voor de doorbraak naar Duitsland, de grootste militaire operatie ooit op Nederlands grondgebied. Bijna een half miljoen soldaten met meer dan duizend kanonnen en 34.000 voertuigen vormden een front van tien kilometer. De aanval begon met een gigantische artilleriebeschieting, onder meer vanaf het hooggelegen voetbalveld van De Treffers, zo schreef Sportkroniek op 1 augustus 1945, het blad van de Nederlandse voetbalbond. Bij deze gevechten werden 23.000 geallieerde en 45.000 tot 60.000 Duitse soldaten gedood. Meer dan 50.000 Duitse soldaten werden gevangen genomen. Als vanzelfsprekend waren de verwoestingen in Groesbeek enorm.
Het clubterrein was vernield door twee rijen tanksporen en granaat- en bomtrechters. De terreinafrastering was vernield en het kleedlokaal zwaar beschadigd. Al het materiaal was verdwenen. Toch vond al snel weer de eerste bijeenkomst plaats, op 14 april. "De Treffers schijnen ook weer teeken van leven te gaan geven,’ zoals De Gelderlander opmerkte. Om er zeker van te zijn dat iedereen dit ook wist, werd er een advertentie geplaatst: ‘Alle leden der R. K. Voetbalver. DE TREFFERS te Groesbeek, die in Groesbeek of naaste omgeving verblijven, worden vriendelijk verzocht ZATERDAG 14 APRIL a.s. des namiddags om half vier zich te melden in het Clublokaal, Herwendaalscheweg, Groesbeek, in verband met hervatting der voetbalsport. Namens het Bestuur: F. SAEDT, Secretaris." De voetbalclub leefde weer, na de enorme verwoestingen in het voorgaande jaar.
Dit verhaal is ingebracht door Jurryt van de Vooren (jurryt[@]sportgeschiedenis.nl) en staat in uitgebreidere vorm op zijn website, Sportgeschiedenis.nl. Jurryt van de Vooren doet onderzoek naar de oorlogsslachtoffers van Gelderse voetbalclubs. Voor meer informatie, of om informatie in te brengen, kijk op Voetbalmonument.nl. Zie de tabel hieronder voor een overzicht van de tot nu toe gevonden oorlogsslachtoffers.
Jurryt van de Vooren