Zondagmorgen 17 september. Het is zonnig en warm. De hoogmis in de kerk zit stampvol. Het mannenkoor zingt. Ineens klinken ontploffingen. Alles trilt en rinkelt. De mensen kijken elkaar verschrikt aan. 'Rustig maar', zegt kapelaan Van den Heuvel op de preekstoel, 'die knallen zijn bestemd voor Duitsland'.
Weer dreunt en trilt de grond. Twee zangers klimmen in de kleine toren. Van verbazing en angst vallen ze bijna naar beneden. Ze zien dikke stof- en brandwolken boven De Horst en Breedeweg. Als een lopend vuur gaat het bericht door de kerk. Even later is de mis uit. Iedereen snelt naar huis.
Weer vallen bommen en klinken schoten. Dan wordt het stil. De Groesbekers komen uit de schuilkelders. Zacht motorgeronk klinkt. Duizenden parachutes vallen uit de blauwe lucht. De Amerikaanse soldaten van de 82ste Luchtlandingsdivisie landen bij de Wylerbaan en op Klein Amerika. Zweefvliegtuigen voeren wapens en jeeps aan. Eindelijk bevrijd!
De luchtlandingen bij Groesbeek zijn onderdeel van de Operatie Market-Garden. Het plan is om snel de bruggen bij Nijmegen en Arnhem te veroveren. Dat mislukt. De brug van Arnhem is een brug te ver. De Duitsers bieden veel weerstand. Groesbeek komt in de vuurlinie te liggen. De geallieerden schieten vanuit het Staatsbos, de Duitsers vanuit het Reichswald. De bevolking leeft de tweede helft van september 1944 angstig in schuilkelders. Arm Groesbeek.
Dit is een venster uit de Canon van Groesbeek. Lees het volgende venster hier.
Bronnen en verder lezen:
Vereniging Heemkunde Groesbeek, CC-BY-NC
Groesbeek
Oorlog
Tweede Wereldoorlog
1900-1950
Berg en Dal
Rijk van Nijmegen