Parachutisten

17 september 1944

Zondagmorgen 17 september. Het is zonnig en warm. De hoogmis in de kerk zit stampvol. Het mannenkoor zingt. Ineens klinken ontploffingen. Alles trilt en rinkelt. De mensen kijken elkaar verschrikt aan. 'Rustig maar', zegt de kapelaan op de preekstoel, 'die knallen zijn bestemd voor Duitsland'.

Weer dreunt en trilt de grond. Twee zangers klimmen in de kleine toren. Van verbazing en angst vallen ze bijna naar beneden. Ze zien dikke stof- en brandwolken boven De Horst en Breedeweg. Als een lopend vuur, gaat het bericht door de kerk. Even later is de mis uit. Iedereen snelt naar huis.

Bevrijd

Weer vallen bommen en klinken schoten. Dan wordt het stil. De Groesbekers komen uit de schuilkelders. Zacht motorgeronk klinkt. Duizenden parachutes vallen uit de blauwe lucht. De Amerikaanse soldaten van de 82ste Luchtlandingsdivisie landen bij de Wylerbaan en op Klein Amerika. Met zweefvliegtuigen worden wapens en jeeps aangevoerd. Eindelijk bevrijd!

Schuilkelders

De luchtlandingen bij Groesbeek zijn onder deel van de Operatie Market-Garden. Het plan is om snel de bruggen bij Nijmegen en Arnhem te veroveren. Dat mislukt. De brug van Arnhem is een brug te ver. De Duitsers bieden veel weerstand. Groesbeek komt in de vuurlinie te liggen. De geallieerden schieten vanuit het Staatsbos, de Duitsers vanuit het Reichswald. De bevolking leeft de tweede helft van september 1944 angstig in schuilkelders. Arm Groesbeek.


Rechten

©

Relevante links

Audio

Vond u dit artikel nuttig?

Kenmerken

  • Groesbeek
  • Oorlog
  • Tweede Wereldoorlog
  • 1900-1950
  • Berg en Dal
  • Rijk van Nijmegen

Plaats

Location on map

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

026-3521690
info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

 

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

T 026-3521690
E info@mijngelderland.nl