Smokkelen

1914 – 1918

Doodstil liggen drie mannen en twee vrouwen in de greppel. Naast hen een houten kistje vol boter. Iets verderop juten zakken met tabak en levensmiddelen. De stappen van de Duitse grensbewakers komen dichterbij. Gelukkig verdwijnt de maan achter de wolken. De commiezen lopen voorbij zonder de smokkelaars te zien. Zo gauw het veilig lijkt, gaan ze met hun smokkelwaar de grens over. Op een afgelegen boerderij in Kranenburg worden even later zaken gedaan.

Smokkelen is in een grensgemeente een normaal verschijnsel. Dat komt door de prijsverschillen tussen twee landen. Tijdens de Eerste Wereldoorlog (1914 - 1918) is er bovendien in Duitsland gebrek aan allerlei producten. Het smokkelen brengt veel geld op. Maar het is gevaarlijk! Regelmatig komen smokkelaars in het gevang. Soms wordt er geschoten en raken er smokkelaars gewond.

Eigen geld

Na de oorlog gaat het smokkelen door omdat in Duitsland aan alles gebrek is. Dan gaat het met het geld in Duitsland mis. Gedrukt geld wordt met de dag minder waard. Een postzegel kost twee miljoen Reichsmark! Dat heet 'inflatie'. De grensgemeente Kranenburg drukt dan eigen geld. Dat geld is waardevast. Op die bankbiljetten staat zelfs de tekst van het smokkellied 'Met de Pöngel op de Neck'. Het smokkelen blijft de moeite waard. Het gevaar nemen de smokkelaars op de koop toe. 


Rechten

©

Relevante links

Vond u dit artikel nuttig?

Kenmerken

  • Groesbeek
  • Oost - West
  • 1900-1950
  • Berg en Dal
  • Rijk van Nijmegen

Plaats

Location on map

Verwante organisatie(s)

Heemkundekring Groesbeek

Image

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

026-3521690
info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

 

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

T 026-3521690
E info@mijngelderland.nl