De lamp floept aan 1916

De schooljeugd lest de dorst bij de dorpspomp aan de Dorpsstraat in 1925. De pomp staat daar sinds 1862. De straatnaam 'Pompweg' herinnert aan de plek waar de dorpspomp heeft gestaan. Collectie G.G.Driessen.
Gespannen kijkt het gezin toe als vader de schakelaar omdraait. Even flikkert de lamp en verlicht dan de kamer. Die zit vol met familie en buren. Voor het eerst is er licht op stroom.

In 1916 begint de aanleg van het elektriciteitsnet. Eerst in het dorp en later in de meer afgelegen buurten. Het elektrisch licht komt in de plaats van de petroleumlamp. Pas later komen er allerlei apparaten, die op stroom werken. In 1959 krijgt het laatste huis in Groesbeek stroom. Dan floepen behalve het licht ook de radio en koelkast aan.

Pomp

Water halen de mensen bij de dorpspomp of uit de eigen waterput. Vanaf 1929 worden de eerste huizen op de waterleiding aangesloten. Pas in 1963 kan in alle huizen de kraan worden opengedraaid. Dat komt door geldgebrek en het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog.

Kolenboer

Het huis wordt verwarmd met turf en brandhout. Later met kolen of olie. Het gasfornuis brandt op Butagas. De kolen brengt de kolenboer en de lege ijzeren Butagasfles ruil je om voor een zware nieuwe. Vanaf 1961 verandert dat. Het gasnet wordt aangelegd. De kolenboer verdwijnt geleidelijk uit het straatbeeld. Bijna ieder huis stookt en kookt nu op aardgas. 

Vond u dit artikel nuttig?
Ja Nee

Inschrijven nieuwsbrief

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

T 026-3521690
E info@mijngelderland.nl