Zorg voor mensen 1913

Speeluurtje voor kinderen met een longziekte in sanatorium Dekkerswald. Collectie G.G.Driessen Medisch personeel in het laboratorium van Dekkerswald. In katholieke ziekenhuizen en andere instellingen waren tot de zestiger jaren veel nonnen en broeders actief. Collectie G.G.Driessen
Gezonde boslucht en ruimte. Die vind je beiden in Groesbeek. Rond 1900 is tuberculose (tbc) een enge longziekte. Veel mensen sterven daaraan. De ziekte wordt de 'witte dood' of de 'tering' genoemd.

1908 zijn er plannen om een katholiek ziekenhuis voor longziekten te bouwen. Zo'n ziekenhuis heet sanatorium. Na de koop van een lap grond (Dekkerswald) begint in 1911 de bouw. In 1913 is de opening. De zieken liggen zo veel mogelijk buiten in hallen. Kinderen krijgen in de open lucht les van zusters. Genezen doe je door rust en goede voeding. Later worden operaties uitgevoerd en krijgen de patiënten medicijnen.

Groesbeekse Tehuizen

De 'Groesbeekse Tehuizen' zijn verspreid over heel het dorp. In 1926 richt dominee J. Visscher die tehuizen op. Er wonen weinig protestanten in het dorp. Dat zit de dominee niet lekker. Door de komst van kindertehuizen blijft de protestantse school open. Ook volwassenen met een geestelijke beperking wonen hier in oude villa's en gebouwen. Denk maar aan 'De Muntberg' of 'De Kasteelse Hof'. Nu is de instelling open voor alle mensen met een beperking, of ze nu een geloof hebben of niet.

Werkenrode

Door broeders is de derde grote instelling gesticht. Vanaf 1965 zit 'Werkenrode' aan de Nijmeegsebaan. Jongens en meisjes met een handicap volgen er een beroepsopleiding. Nu werken de Groesbeekse Tehuizen en Werkenrode samen in de 'Pluryn Werkenrode Groep'. 

Locatie

Vond u dit artikel nuttig?
Ja Nee

Inschrijven nieuwsbrief

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

T 026-3521690
E info@mijngelderland.nl