Zorg voor mensen

1913

Gezonde boslucht en ruimte. Die vind je beiden in Groesbeek. Rond 1900 is tuberculose (tbc) een enge longziekte. Veel mensen sterven daaraan. De ziekte wordt de 'witte dood' of de 'tering' genoemd.

1908 zijn er plannen om een katholiek ziekenhuis voor longziekten te bouwen. Zo'n ziekenhuis heet sanatorium. Na de koop van een lap grond (Dekkerswald) begint in 1911 de bouw. In 1913 is de opening. De zieken liggen zo veel mogelijk buiten in hallen. Kinderen krijgen in de open lucht les van zusters. Genezen doe je door rust en goede voeding. Later worden operaties uitgevoerd en krijgen de patiënten medicijnen.

Groesbeekse Tehuizen

De 'Groesbeekse Tehuizen' zijn verspreid over heel het dorp. In 1926 richt dominee J. Visscher die tehuizen op. Er wonen weinig protestanten in het dorp. Dat zit de dominee niet lekker. Door de komst van kindertehuizen blijft de protestantse school open. Ook volwassenen met een geestelijke beperking wonen hier in oude villa's en gebouwen. Denk maar aan 'De Muntberg' of 'De Kasteelse Hof'. Nu is de instelling open voor alle mensen met een beperking, of ze nu een geloof hebben of niet.

Werkenrode

Door broeders is de derde grote instelling gesticht. Vanaf 1965 zit 'Werkenrode' aan de Nijmeegsebaan. Jongens en meisjes met een handicap volgen er een beroepsopleiding. Nu werken de Groesbeekse Tehuizen en Werkenrode samen in de 'Pluryn Werkenrode Groep'. 


Rechten

©

Relevante links

Vond u dit artikel nuttig?

Kenmerken

  • Groesbeek
  • Zorg
  • 1900-1950
  • Berg en Dal
  • Rijk van Nijmegen

Plaats

Location on map

Verwante organisatie(s)

Heemkundekring Groesbeek

Image

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

026-3521690
info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

 

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

T 026-3521690
E info@mijngelderland.nl