De schoenfabriek

1924

'Nog twee maanden naar school', denkt Wim, 'dan kan ik gaan werken bij 'De Ooievaar.' Wim is veertien jaar oud en zit op de lagere school. Hij is geen studiebol. Hij wil graag gaan werken, maar mag dat pas vanaf zijn veertiende. Daarom moet hij twee jaar langer op de lagere school blijven. Vervolgonderwijs is er in Groesbeek niet.

'De Ooievaar' is de schoenfabriek aan de Kerkstraat. De fabriek is in 1924 in een oud schoolgebouw gevestigd. Het gaat goed met de schoenfabriek. In 1927 werken er 170 mensen.

Sneeuwwitje

Al veel langer werken Groesbekers in de schoenindustrie in Kleef en Nijmegen. Die gaan iedere dag met de trein vanaf Station Groesbeek. Tijdens de crisisjaren in 1936 gaat de fabriek failliet. Veel arbeiders raken werkeloos. Enkelen beginnen zelf een bedrijf. Op allerlei plekken komen kleine schoenfabriekjes. Sommigen groeien uit tot grote bedrijven. Enkele fabrieksnamen zijn: 'Sneeuwwitje', 'Henka', 'Pallas' en 'Zoma'.

Lage lonen

Na 1970 verdwijnt de schoenindustrie uit het dorp. De concurrentie van de lagelonenlanden is te groot. Op het industrieterrein vestigen zich allerlei verschillende bedrijven. Van 'Lola-afwasborstels' tot 'Kegro-deuren'. Alleen de 'Zoma' blijft schoenonderdelen maken. 


Rechten

©

Relevante links

Vond u dit artikel nuttig?

Kenmerken

  • Groesbeek
  • 1900-1950
  • Berg en Dal
  • Rijk van Nijmegen

Verwante organisatie(s)

Heemkundekring Groesbeek

Image

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

026-3521690
info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

 

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

T 026-3521690
E info@mijngelderland.nl