De schoenfabriek 1924

Personeel van schoenfabriek 'De Ooievaar' aan de Kerkstraat poseert op de trap van de fabriek in 1925. Onder de arbeiders zijn kinderen die net van de lagere school komen. Collectie G.G.Driessen.
'Nog twee maanden naar school', denkt Wim, 'dan kan ik gaan werken bij 'De Ooievaar.' Wim is veertien jaar oud en zit op de lagere school. Hij is geen studiebol. Hij wil graag gaan werken, maar mag dat pas vanaf zijn veertiende. Daarom moet hij twee jaar langer op de lagere school blijven. Vervolgonderwijs is er in Groesbeek niet.

'De Ooievaar' is de schoenfabriek aan de Kerkstraat. De fabriek is in 1924 in een oud schoolgebouw gevestigd. Het gaat goed met de schoenfabriek. In 1927 werken er 170 mensen.

Sneeuwwitje

Al veel langer werken Groesbekers in de schoenindustrie in Kleef en Nijmegen. Die gaan iedere dag met de trein vanaf Station Groesbeek. Tijdens de crisisjaren in 1936 gaat de fabriek failliet. Veel arbeiders raken werkeloos. Enkelen beginnen zelf een bedrijf. Op allerlei plekken komen kleine schoenfabriekjes. Sommigen groeien uit tot grote bedrijven. Enkele fabrieksnamen zijn: 'Sneeuwwitje', 'Henka', 'Pallas' en 'Zoma'.

Lage lonen

Na 1970 verdwijnt de schoenindustrie uit het dorp. De concurrentie van de lagelonenlanden is te groot. Op het industrieterrein vestigen zich allerlei verschillende bedrijven. Van 'Lola-afwasborstels' tot 'Kegro-deuren'. Alleen de 'Zoma' blijft schoenonderdelen maken. 

Vond u dit artikel nuttig?
Ja Nee

Inschrijven nieuwsbrief

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

T 026-3521690
E info@mijngelderland.nl