Van buurtwinkel tot supermarkt 1972

De kruidenierswinkel van de familie H. Nillesen aan de Burgemeester Ottenhoffstraat in 1957. Foto Fam. A.Peters-Nilessen.
De reclamefolder valt in de bus. 'Spetterende opening van de eerste Groesbeekse echte supermarkt' staat met grote letters op het drukwerk. In de folder staan allerlei aanbiedingen van 'fijne vleeswaren', groente, fruit, brood en schoonmaakartikelen.

Alles is te koop in één winkel. Je kunt het zelf pakken en in een mandje of winkelwagentje leggen.

Toonbank

Na de opening van de eerste supermarkt in 1972 volgen snel andere. In 2008 telt Groesbeek zes grote supermarkten. Bijna alle buurtwinkels zijn verdwenen. In 1950 telt het dorp ruim veertig kruideniers, veertien bakkers en zeven slagers. Met je boodschappentas koop je bij de kruidenier suiker, meel en koffie. Je geeft aan de toonbank het boodschappenlijstje af. De suiker wordt afgewogen en in een zakje gedaan door de kruidenier. De slager maakt gehakt waar je bij staat. Alles vers, want hij slacht zelf de koeien en varkens.

Later betalen

Boodschappen doe je op de fiets of te voet. Als je wat verder van het dorp af woont, geef je het boodschappenboekje aan de kruidenier. Die brengt de boodschappen thuis. Kun je even niet betalen, omdat het geld op is, dan mag dat ook later als het weekloon binnen is. Nu zijn er minder winkels, maar de keuze aan artikelen en producten is geweldig groot. Heb je wel eens geteld uit hoeveel soorten thee je kunt kiezen? 

Locatie

Vond u dit artikel nuttig?
Ja Nee

Inschrijven nieuwsbrief

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

T 026-3521690
E info@mijngelderland.nl