Van buurtwinkel tot supermarkt

1972

De reclamefolder valt in de brievenbus. 'Spetterende opening van de eerste Groesbeekse echte supermarkt', staat met grote letters op het drukwerk. In de folder staan allerlei aanbiedingen van 'fijne vleeswaren', groente, fruit, brood en schoonmaakartikelen. Alles is te koop in één winkel. Je kunt het zelf pakken en in een mandje of winkelwagentje leggen.

Toonbank

Na de opening van de eerste supermarkt in 1972 volgen snel anderen. Nu telt Groesbeek zes grote supermarkten. Bijna alle buurtwinkels zijn verdwenen. In 1950 telt het dorp ruim veertig kruideniers, veertien bakkers en zeven slagers. Met je boodschappentas koop je bij de kruidenier suiker, meel en koffie. Je geeft aan de toonbank het boodschappenlijstje. De suiker wordt afgewogen en in een zakje gedaan door de kruidenier. De slager maakt gehakt waar je bij staat. Alles vers, want hij slacht zelf de koeien en varkens.

Later betalen

Boodschappen doe je op de fiets of te voet. Als je wat verder van het centrum woont, geef je het boodschappenboekje aan de kruidenier. Die brengt de doos met boodschappen thuis. Kun je even niet betalen, omdat het geld op is, dan mag dat ook later als het weekloon binnen is. Nu zijn er minder winkels, maar de keuze aan artikelen en producten is geweldig groot. Heb je wel eens geteld uit hoeveel soorten thee je kunt kiezen?

Dit venster is onderdeel van de Canon van GroesbeekLees het volgende venster hier.


Rechten

Vereniging Heemkunde Groesbeek, CC-BY-NC

  • Groesbeek

  • Streekgeschiedenis

  • 1950-2000

  • Berg en Dal

  • Rijk van Nijmegen

Relevante links

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl