De kerk sluit 2002

De middeleeuwse protestantse kerk in Groesbeek. Foto: Theo Bons. De Cenakelkerk in H. Landstichting (1916). Foto: Theo Bons. De Cosmas & Damianuskerk in Groesbeek (1922). Foto: Theo Bons. De kerk van de H. Antonius van Padua in Breedeweg (1949). Foto: Theo Bons. De kerk van het Goddelijk Hart van Jezus in De Horst (1953). Foto: Theo Bons. De kerk van Onze Lieve Vrouw van het Heilig Hart te Berg en Dal (1967). Foto: Theo Bons. De in 2002 gesloten kerk van de H. Gerardus Majella in de wijk Stekkenberg (1968). Foto: Theo Bons.
Opa is boos! Hij heeft gehoord dat de kerk gaat sluiten. In januari 2002 is de laatste mis. Iedere zondag om half tien gaat hij naar de kerk op Sionsheuvel. Dat doet hij trouw. Sinds de opening van de kerk in 1968 hij drie keer een zondag overgeslagen.

Opa zag wel dat het aantal lege plaatsen in de kerk elk jaar groter werd. De laatste tijd zitten er nog geen dertig mensen in de kerk. Na de opening in 1968 zat de kerk elke zaterdag en zondag goed vol. 'We hebben met dubbeltjes en kwartjes de kerk bij elkaar gespaard en nu gaat-ie dicht', zegt hij kwaad. 'Moet ik weer helemaal naar het dorp, net als vroeger', moppert hij. Dat klopt.

Eigen kerk

In 1922 is de grote dorpskerk de enige katholieke kerk. Aan de Kerkstraat staat de protestantse kerk. Door de groei van de bevolking komen er meer parochies in Groesbeek. Die hebben allemaal een eigen kerk. Bijna iedereen heeft gaat er zondags naar toe. Soms wel twee keer. Sionsheuvel is de jongste parochie. Eerst is er een noodkerk. In 1968 is het moderne kerkgebouw klaar.

Vrijwilligers

Juist dan begint het kerkbezoek overal af te nemen. De rol van het geloof in het dagelijkse leven wordt kleiner. Er komen minder priesters. Met hulp van vrijwilligers zijn de meeste kerken in Groesbeek nog open. De kerk in de wijk Stekkenberg niet. Alleen de kerkklok en een Mariakapel zijn gebleven.

Locatie

Vond u dit artikel nuttig?
Ja Nee

Inschrijven nieuwsbrief

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

T 026-3521690
E info@mijngelderland.nl