Het klooster

1855

Pastoor Kersten loopt in de oude pastorie heen en weer. Hij maakt zich zorgen over de jeugd. Een groot deel van de bevolking is straatarm. Vooral jonge meisjes lopen gevaar bij het verkopen van bezems. Ze krijgen geen onderwijs en zijn vaak ver van huis. Er moet iets gebeuren.

Hij schrijft een lange brief aan de Zusters van Liefde in Tilburg. In 1852 krijgt hij bericht dat de zusters willen komen om onderwijs aan meisjes te geven. In juni 1855 is het klooster klaar. Een jaar later krijgen al 130 meisjes onderwijs en komt er een 'bewaarschool' voor kleuters.

Duitse zusters

Twintig jaar later komen er Duitse zusters naar Groesbeek. Ze mogen niet langer in Duitsland werken. Kloosterorden worden daar verboden. Het hotel 'Bellevue' verbouwen ze tot klooster pensionaat 'Mariënthal'. Vanaf die tijd spreken de dorpsgenoten over het 'Hollands' en het 'Duits' klooster. Ook deze zusters geven onderwijs en verzorgen zieken en bejaar den. Tot de oorlog zitten op de alleen Duitse meisjes. Na de oorlog alleen kostschool Nederlandse. Groesbeekse meisjes kunnen er naar de MULO. Ook op andere plekken in de gemeente bouwen paters, broeders en zusters kloosters. Iedere kloosterorde heeft een eigen gebouw. Na 1965 komen er minder kloosterlingen. In 2008 verlaten de laatste zusters Groesbeek. De kloosters bouwt men om tot appartementen of scholen. 


Rechten

©

Relevante links

Vond u dit artikel nuttig?

Kenmerken

  • Groesbeek
  • Geloof
  • 1800-1900
  • Berg en Dal
  • Rijk van Nijmegen

Plaats

Location on map

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

026-3521690
info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

 

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

T 026-3521690
E info@mijngelderland.nl