De ijzeren weg

1865

Een fluitsignaal klinkt, dikke wolken stoom vullen het perron. Puffend zet de stoomlocomotief zich in beweging. Voor het Station Groesbeek staan overal lege kruiwagens. Zo vervoeren boeren en bezembinders hun koopwaar. Ze zitten nu in de trein op weg naar de Nijmeegse markt. Dat gaat gemakkelijker en sneller dan lopend over de zandweg naar Nijmegen.

Sinds augustus 1865 rijden treinen over de spoorlijn Nijmegen-Kleef. Groesbeek is een belangrijke halteplaats. In juni is het elk jaar extra druk op het station. Het is dan bosbessentijd. De opkopers leveren de bosbessen in duizenden mandjes af. Spoorwagons vol.

Forenzen

Na 1900 reizen dagelijks ruim vijfhonderd Groesbekers naar Kleef. Ze werken in fabrieken. Om vijf uur 's morgens stappen ze slaperig in. Om zeven uur 's avonds komen ze doodmoe thuis. In 1934 sluit het station voor reizigers. Een spoorhuisje (blokpost T) komt ervoor in de plaats. Naar Nijmegen kun je met de bus. In het dorp gaan elk uur de spoorbomen dicht en raast de trein voorbij. Steeds minder mensen zitten er in. Dat komt door de groei van het aantal auto's en de goede busverbindingen.

Onkruid

Op 1 juni 1991 passeert de laatste trein. Onkruid overwoekert de 'ijzeren weg'. Vanaf 2008 kun je in Groesbeek weer opstappen. Niet op de trein, maar op een fietslorrie.


Rechten

©

Relevante links

Vond u dit artikel nuttig?

Kenmerken

  • Groesbeek
  • Streekgeschiedenis
  • 1800-1900
  • Berg en Dal
  • Rijk van Nijmegen

Plaats

Location on map

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

026-3521690
info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

 

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

T 026-3521690
E info@mijngelderland.nl