Evacuatie 1944 – 1945

Het monument aan de Mooksebaan is een herinnering aan de evacuatie van Groesbeek in 1944 - 1945. Het monument is gemaakt door Greet Norp-Nieuwhof. Foto Jan Norp.
Moeder Janssen kan het niet meer aanhoren. De losgebroken koeien loeien aan een stuk door. Ze zijn al dagen niet gemolken. Het is te gevaarlijk om de schuilkelder te verlaten. Als het even wat rustiger lijkt, pakt moeder een emmer en gaat de keldertrap op naar boven.

Een groot deel van de boerderij ligt in puin. Gesneuvelde Amerikaanse en Duitse soldaten liggen overal verspreid. Net als ze een koe wil melken, hoort ze het kreunen van een zwaargewonde soldaat. Ze wil hulp uit de kelder halen, maar het granaatvuur barst weer los.

5000 granaten

Na de luchtlandingen op 17 september komt Groesbeek in de vuurlinie tussen geallieerde en Duitse troepen. Eind september wordt de toestand onhoudbaar. De burgemeester verplicht iedereen het dorp op 2 oktober 1944 te verlaten. De laatste nacht voor het vertrek is de ergste. Ruim vijfduizend granaten vallen op Groesbeek. Met een wit laken aan een stok kruipen de mensen uit de schuilkelders.

Spookdorp

Een troosteloze stoet verlaat het dorp op weg naar Heumen en Wijchen. Dan gaat het verder. Sommigen tot in België toe. De mensen in De Horst worden door de Duitsers via Kleef weggevoerd. Zij gaan naar de bezette Achterhoek en naar Groningen en Friesland. Groesbeek wordt een spookdorp. In maart 1945 keren de eerste evacués terug. Ze treffen een verwoest dorp aan.

Locatie

Vond u dit artikel nuttig?
Ja Nee

Inschrijven nieuwsbrief

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

T 026-3521690
E info@mijngelderland.nl