Ter herinnering 1947

De Canadese Erebegraafplaats in 1947, kort na de opening. De ijzeren kruizen zijn na 1956 vervangen door grafstenen. Collectie G.G.Driessen.
De zwarte auto stopt. Koningin Wilhelmina stapt uit. Ze draagt een dikke bontjas. De koningin knikt naar de aanwezige mensen. Ook Prins Bernhard is erbij. Met een eenvoudige plechtigheid wordt de Canadese erebegraafplaats geopend. Het is 4 mei 1947.

De plek van de begraafplaats is niet toevallig. Je kijkt uit op de Rijnvallei en Duitsland. Juist in dit gebied zijn de meeste soldaten die hier begraven liggen gesneuveld. Dat is gebeurd tijdens een grote aanval in februari 1945. Ruim 2.500 soldaten zijn hier begraven.

Nooit gevonden

Aan het begin van de begraafplaats zijn op twee muren de namen van ruim duizend vermiste soldaten vermeld. Die zijn in 1944 en 1945 omgekomen, maar nooit gevonden. Op veel plaatsen in de gemeente herinneren monumenten en gedenkstenen aan de oorlog. Vanaf 1987 kun je in het Bevrijdingsmuseum over deze tijd veel zien, horen en voelen.

Stille Tocht

Ieder jaar op 5 mei vieren we Bevrijdingsdag. Aan de vooravond op 4 mei is de Dodenherdenking. Dan is er een Stille Tocht. Vanuit Berg en Dal en Groesbeek lopen mensen in stilte naar de Canadese begraafplaats. Uit respect voor de gesneuvelde soldaten en uit hoop op vrede. 

Locatie

Vond u dit artikel nuttig?
Ja Nee

Inschrijven nieuwsbrief

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

T 026-3521690
E info@mijngelderland.nl