Landgoederen en buitenplaatsen Zomerverblijven voor de rijken

Brakkenstein Gelderschhof Orangerie Dukenburg
In de zeventiende eeuw ontstonden rond Nijmegen veel buitenplaatsen. Dit waren landgoederen waar de rijken zich in de zomer terugtrokken. Weg van de benauwde binnenstad, genietend van de natuur.

De buitenplaatsen ontstonden vooral in de omgeving van de dorpen Hatert, Hees en Neerbosch. Voorbeelden zijn Dukenburg, De Hulsen, De Winkelsteeg en meer naar het zuiden Heyendaal, Brakkenstein en Mariënboom.

De meeste Nijmeegse buitenplaatsen waren ooit boerderijen, die de eigenaren in de loop van de tijd steeds verder lieten uitbouwen en verfraaien. Enkele buitenhuizen waren eerst middeleeuwse kastelen of versterkte huizen. De rijke Nijmegenaren legden om de huizen heen sier- en moestuinen, boomgaarden en plantages aan. Daarbuiten lagen akkers, weilanden en bossen die ook bij de buitenplaatsen hoorden.

Locatie

Vond u dit artikel nuttig?
Ja Nee

Reageer op dit verhaal

Stuur hier een reactie op bovenstaand verhaal. Je hoeft niet per sé in te loggen bij Disqus, een bijdrage leveren als gast is ook mogelijk. Vul wel altijd een e-mailadres in. Aanvullende afbeeldingen plaatsen, kan ook, mits rechtenvrij.

comments powered by Disqus

Inschrijven nieuwsbrief

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

T 026-3521690
E info@mijngelderland.nl