Met de muziek mee

1898

'Lang Leve Prinses Wilhelmina, hiep, hiep hoera!' Iedereen juicht en de fanfare uit Heumen speelt een vrolijke mars. Het is 31 augustus 1898. Prinses Wilhelmina wordt 18 en overal in Nederland viert men feest. Enkele mannen kijken minder vrolijk. Ze balen ervan dat Groesbeek geen eigen fanfare heeft.

Terwijl ze luisteren naar de Heumense fanfare besluiten ze dat er een eigen fanfare moet komen. Precies een week later op 6 september wordt Wilhelmina ingehuldigd als koningin. Weer is er feest en bij wijze van grap loopt een 'Groesbeeks fanfarecorps' in de optocht mee. Luid toeterend met papieren toeters en mutsen op.

Fanfare Wilhelmina

Twee maanden later is de oprichting een feit. Een naam kiezen is niet moeilijk: Fanfare 'Wilhelmina'. In Kranenburg kopen de beginnende muzikanten tweedehands instrumenten. Meteen wordt gerepeteerd. Eén couplet spelen lukt. De laatste trein is net vertrokken, dus gaat het lopend en blazend terug naar het dorp. Na enkele repetities kennen ze een hele mars. Trots trekt de fanfare voor het eerst door het dorp. Een toehoorder zegt: 'Potdomme, wa blaoze die kèls'. Sindsdien is muziek uit Groesbeek niet meer weg te denken.

Dweilorkesten

Andere muziekgezelschappen volgen: koren, tamboercorpsen, Harmonie 'Edelweisz' en Fanfare 'Jubilate Deo'. Na 1960 verschijnen er allerlei bandjes, hofkapellen en dweilorkesten op het podium. Groesbeek is een dorp waar muziek in zit!


Rechten

©

Relevante links

Vond u dit artikel nuttig?

Kenmerken

  • Groesbeek
  • Muziek
  • 1800-1900
  • Berg en Dal
  • Rijk van Nijmegen

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

026-3521690
info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

 

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

T 026-3521690
E info@mijngelderland.nl