Met de muziek mee 1898

Fanfare ‘Wilhelmina’ bij de oude kerk op de hoek Kloosterstraat-Pannenstraat in 1918. De fanfare bestaat dan twintig jaar. Het gebouw rechts dient tot 1943 als gemeentehuis. Collectie G.G.Driessen
'Lang Leve Prinses Wilhelmina, hiep, hiep hoera!' Iedereen juicht en de fanfare uit Heumen speelt een vrolijke mars. Het is 31 augustus 1898. Prinses Wilhelmina wordt 18 en overal in Nederland viert men feest. Enkele mannen kijken minder vrolijk. Ze balen ervan dat Groesbeek geen eigen fanfare heeft.

Terwijl ze luisteren naar de Heumense fanfare besluiten ze dat er een eigen fanfare moet komen. Precies een week later op 6 september wordt Wilhelmina ingehuldigd als koningin. Weer is er feest en bij wijze van grap loopt een 'Groesbeeks fanfarecorps' in de optocht mee. Luid toeterend met papieren toeters en mutsen op.

Fanfare Wilhelmina

Twee maanden later is de oprichting een feit. Een naam kiezen is niet moeilijk: Fanfare 'Wilhelmina'. In Kranenburg kopen de beginnende muzikanten tweedehands instrumenten. Meteen wordt gerepeteerd. Eén couplet spelen lukt. De laatste trein is net vertrokken, dus gaat het lopend en blazend terug naar het dorp. Na enkele repetities kennen ze een hele mars. Trots trekt de fanfare voor het eerst door het dorp. Een toehoorder zegt: 'Potdomme, wa blaoze die kèls'. Sindsdien is muziek uit Groesbeek niet meer weg te denken.

Dweilorkesten

Andere muziekgezelschappen volgen: koren, tamboercorpsen, Harmonie 'Edelweisz' en Fanfare 'Jubilate Deo'. Na 1960 verschijnen er allerlei bandjes, hofkapellen en dweilorkesten op het podium. Groesbeek is een dorp waar muziek in zit!

Vond u dit artikel nuttig?
Ja Nee

Inschrijven nieuwsbrief

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

T 026-3521690
E info@mijngelderland.nl