Het zijn twee onderwijzers aan de plaatselijke lagere school (Ponten en Oversteeg), die in 1898 een muziekgezelschap wilden vormen. Het werd een fanfarekorps.
Het ledental van tien, waarmee DES begon, groeide in de eerste jaren uit tot achttien. Een bestuur werd nog niet gevormd en was ook niet nodig. De eerste jaren regelde Ponten alles en hij was ook dirigent van het nieuwe korps. Dat laatste zou hij blijven tot aan het gouden jubileum van DES in 1948. Ponten is met DES in die vijftig jaar nooit op concours geweest. DES heeft in de periode van honderd jaar na de oprichting slechts vier dirigenten gehad.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog weigerde DES om lid te worden van de door de Duitse bezetters ingestelde Kulturkammer. De vereniging werd ontbonden en de instrumenten opgeborgen. Na de bevrijding werd de draad weer opgepakt, maar het bestuur stond voor een haast onmogelijke taak. Door oorlogshandelingen, vernielingen en evacuatie van de bevolking van Leuth was er van de bezittingen van DES weinig of niets meer over. Maar door enorme inzet van de hele bevolking van Leuth kreeg het bestuur toch weer de middelen om een nieuw instrumentarium aan te schaffen.
De groep trommelaars van DES was in 1959 voldoende op sterkte om een officiële drumband op te richten. Er werd veel en intensief geoefend en al in 1962 volgde de eerste deelname aan een concours, direct met een prima resultaat, dat het begin wordt van een succesverhaal over een reeks van jaren. Hetzelfde kan gezegd worden van het orkest. Vanaf het jaar 1950 wordt regelmatig aan concoursen deelgenomen met steeds stijgende resultaten.
Evenals dat bij vele muziekverenigingen het geval is, heeft DES in de loop der jaren veel problemen gekend in verband met de huisvesting/repetitiegelegenheid van het korps. In 1990 echter wordt DES eigenaar van de "Beijenkorf", waarvan de vereniging sinds 1981 al huurster was. En zo kwam het muziekkorps na bijna 100 jaar in een eigen gebouw. Aan het begin van de 21e eeuw betrok DES een nieuw gebouw: 'Des Musica'.
Ter gelegenheid van het 100-jarig jubileum in 1998 werd een jubileumboek uitgegeven.
Muziekvereniging Door Eendracht Sterk Leuth, CC-BY