Koninklijke Vereniging 'Het Tielsch Stedelijk Muziekcorps'

Opgericht 13 juni 1895

Een aantal vooraanstaande personen in Tiel hebben in 1895 ervoor gezorgd dat er weer een muziekkorps kwam na de opheffing van het Muziekcorps der Dienstdoende Schutterij. Dit muziekkorps was in 1842 opgericht door de commandant der dienstdoende schutterij van Tiel en werd in 1895 ontbonden.

Het nieuwe muziekkorps kreeg de naam: 'Het Tielsch Stedelijk Muziekcorps' en kan beschouwd worden als 'doorstart' van het schutterij-muziekkorps. De eerste uitvoering werd al op 22 november 1895 gegeven en men oogstte daarmee direct al veel succes. Heel waarschijnlijk werd het corps voornamelijk bemand door muzikanten van het vroegere Muziekcorps der Dienstdoende Schutterij.

Vooroorlogs vaandel

Er is in de Tweede Wereldoorlog lange tijd niet gerepeteerd. De vereniging wilde geen lid worden van de 'Kulturkammer' en dus waren repetities, concerten en serenades niet meer toegestaan door de Duitse overheid. Veel instrumenten en uniformen, alsmede TSM-boeken met notulen en verslagen vanaf 1895 en het vooroorlogse vaandel zijn in die tijd verloren gegaan, onder andere door beschietingen, vooral in de winter van 1944/1945.

Na-oorlogse ontwikkelingen

In 1948 heeft Koningin Juliana het T.S.M. het predikaat 'Koninklijk' verleend. Het tamboerkorps van K.T.S.M. promoveerde in 1989 naar de eredivisie. Dit korps had in de zestiger jaren naast de tamboers ook een groep klaroenblazers gekregen. Helaas heeft deze groep nooit goed wortel geschoten en werd daarom in 1990 ontbonden. Sinds 1962 beschikt de vereniging ook over een majorettenpeloton.

Ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan in 1995 werd een jubileumboek uitgegeven.

 

 


Rechten

Koninklijke Vereniging 'Het Tielsch Stedelijk Muziekcorps', CC-BY

  • Muziek

  • 1800-1900

  • Tiel

  • Rivierengebied

Relevante links

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl