Muziekvereniging Excelsior uit Eibergen

Opgericht 8 december 1908

Excelsior werd op 8 december 1908 opgericht als tweede muziekvereniging in Eibergen. Enkele jaren later kreeg men al te maken met de gevolgen van de mobilisatie in verband met het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog (1914-1918).

Kort voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog had Excelsior via verschillende concoursen reeds de in 1938 door de landelijke federatie ingestelde Vaandelafdeling bereikt. Dit bleef jarenlang het niveau, waarop Excelsior actief was. Uiteraard hadden de oorlogsjaren 1940-1945 ook voor deze vereniging gevolgen. Men verloor twee leden door oorlogshandelingen en ook in materiële zin was de schade aanzienlijk. Na de bevrijding en het daarna volgende economisch herstel behaalde Excelsior jaarlijks weer grote successen op (top)concoursen en bleef derhalve in de hoogste divisie musiceren.

Windeieren

In 1953 werd een drumband opgericht, die later overging in een drumfanfare. In maart 1995 werd de bezetting van deze afdeling omgezet naar een malletband. Ook dit onderdeel van Excelsior was in de verschillende samenstellingen door de jaren heen zeer succesvol en op diverse concoursen werden dan ook prima resultaten behaald. In 1961 werd een boerenkapel opgericht, die als naam kreeg: 'De Windeiere'. Dit gezelschap is vanaf de oprichting een veel gevraagd en gewaardeerd ensemble gebleken. Het geld, dat deze kapel in het laatje bracht, kwam Excelsior goed van pas en deze groep wist op deze manier zijn eigen instrumentarium 'bij elkaar te blazen'. In de loop der jaren was het accent van de muziek steeds meer naar Egerländer en Böhmische muziek verschoven. Daardoor moesten ook de kostuums e.d. worden aangepast. In 1991 veranderde tevens de naam in: 'Excelländer Kapel' die inmiddels bij de nationale kampioens-wedstrijden in de topklasse uitkomt en op het Wereld Muziek Concours in Kerkrade in 1993 een eerste prijs met lof behaalde. Kortom: ook dit orkest behoort al jaren de toporkesten van ons land.

Show

In 1969 werd een majorettegroep opgericht. Ook deze afdeling heeft in de loop der jaren veel successen geboekt. Inmiddels zijn de namen majorettes en minirettes definitief verdwenen. Zij hebben plaats gemaakt voor respectievelijk showgirls en showkids. Het mag duidelijk zijn , dat Excelsior een springlevende vereniging is, die na 100 jaar hard werken de toekomst rooskleurig tegemoet kan zien.

Ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan in 2008 werd een jubileumboek uitgegeven.


Rechten

Muziekvereniging Excelsior, Eibergen, CC-BY

  • Muziek

  • 1900-1950

  • Berkelland

  • Achterhoek

Relevante links

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl