Verzetsmensen in Ruurlo

Dimmendaal, Sprokkereef en Telkamp 1943 - 1945

Vlak voor het einde van de oorlog worden enkele Reurlse verzetsmannen door de Duitsers opgepakt. Jan Dimmendaal sterft in gevangenschap in Duitsland op 11 april 1945. Ruurlo was op dat moment al bevrijd.

Gerrit Sprokkereef en Jan Telkamp worden 27 maart 1945, vlak voor het einde van de oorlog, gefusilleerd in Zutphen. Er zijn een drietal straten naar hen vernoemd. Op 4 mei 1955 werd op 't Rikkelder het herdenkingsmonument voor de gevallenen van de Tweede Wereldoorlog onthuld.

Tijdens de moord op Pim Fortuijn (2002) werd beweerd dat dit pas een politieke moord was sinds de moorden op Willem van Oranje (1584), Johan van Oldebarneveldt en Johan de Witt. Maar in Ruurlo is tijdens de Tweede Wereldoorlog ook een politieke moord gepleegd. Minister Folkert E. Posthuma, gewezen minister van Landbouw, werd in 1943 door een communistische groepering doodgeschoten vanwege zijn NSB-lidmaatschap. Dat gebeurde in zijn woning De Viersprong. Posthuma ligt begraven op de Algemene Begraafplaats van Ruurlo.


  • Ruurlo

  • Oorlog

  • Tweede Wereldoorlog

  • 1900-1950

  • Berkelland

  • Achterhoek

Relevante links

Verwante collectiestukken

Ga naar CollectieGelderland

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl