Muziekvereniging Volharding uit Beek

Opgericht 24 mei 1935

Op initiatief van de katholieke werkliedenvereniging werd in mei 1935 de R.K.Harmonie Volharding Beek opgericht. In de periode 1935-1940 groeide de harmonie uit tot twintig ledenmuzikanten.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog eisten de Duitse bezetters, dat elke vereniging zich moest laten inschrijven bij de Kulturkammer als men openbare activiteiten wilde blijven ontplooien. De harmonie weigerde dat en trad tijdens de oorlogsjaren niet meer op.  De instrumenten werden veilig weggeborgen bij de leden thuis. Na de oorlog telde het korps nog slechts een tiental muzikanten.

Drummende dames

De Volharding had tot de zestiger jaren geen eigen drumband. Eind zestiger jaren richtte de Volharding een damesdrumband op, die geleidelijk uitgroeide tot drumfanfare. Begin 1979 werd besloten de naam: 'R.K.Harmonie Volharding Beek' te veranderen in: Muziekvereniging Volharding. Dit omdat naast het harmonieorkest immers ook een drumfanfare actief deelnam aan de vereniging. Tevens was de naamsverandering een gevolg van het feit, dat in Beek een toenemend aantal 'andersdenkenden' kwam wonen.

Tamboerkorps

Toen in de loop van de jaren tachtig bleek, dat 90% van de drumfanfare alleen slagwerk wilde en bovendien te weinig mankracht had, werd deze afdeling gereorganiseerd tot een echt tamboerkorps. Hiermede was tevens een einde gemaakt aan de al jaren voortwoekerende disharmonie tussen leden van de harmonie en de drumfanfare. Overigens werd in de jaren negentig het tamboerkorps uitgebouwd tot een slagwerkgroep c.q. percussion-ensemble.

Taptoe Beek

Omstreeks 1964 kwamen de eerste uniformen: donkerblauw met witte pet, overgenomen van een harmonie uit Houten. Voor de damesdrumband werd geen uniform aangeschaft: door enkele dames werden voor deze afdeling een blouse en een rok gemaakt. Met veel weemoed denken velen nog terug aan de succesvolle 'Taptoe Beek', een groots evenement van maar één avond per jaar in de jaren 1978 t/m 1984.

Ter gelegenheid van het 75-jarig jubileum in 2010 werd een jubileumboek uitgegeven.


Rechten

Muziekvereniging Volharding uit Beek, CC-BY

  • Muziek

  • 1900-1950

  • Montferland

  • Achterhoek

Relevante links

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl