Muziekvereniging Juliana uit Almen

Opgericht 11 mei 1909

Directe aanleiding tot de oprichting van deze muziekvereniging vormde de geboorte van prinses Juliana op 30 april 1909. In Almen werd feest gevierd op 11 mei. Op deze feestdag werd besloten, dat de dorpen Almen en Harfsen samen een eigen muziekkorps zouden krijgen: een fanfare. De naam lag voor de hand: 'Juliana'.

Vlak na de oprichting had men nog geen dirigent, maar in de loop van 1909 werd de heer Plant uit Deventer aangesteld als dirigent. Hij was stafmuzikant bij de Huzaren van Boreel. Op 10 januari 1910 gaf 'Juliana' haar eerste concert. De nagenoeg complete fanfarebezetting bestond toen al uit 18 muzikanten. Ruim drie maanden later volgde een tweede concert.

Harmonie

Op 1 januari 1931 wordt de fanfare omgezet in een harmonie. Vijftig jaar lang waren de muzikanten van 'Juliana' bij optredens niet in uniform gekleed, maar in burgerkleding, soms alleen voorzien van een uniforme pet. In de loop van de zestiger jaren kwam voor het eerst de wens naar voren om uniformen te dragen. Pas op 16 mei 1969 werd dit gerealiseerd, bij de viering van het 60-jarig jubileum.

Komen en gaan

In 1958 werd 'Juliana' verrijkt met de oprichting van een drumband. Omdat er aanvankelijk nog geen trommels waren, roffelden de leerlingen met gekochte stokken op harde tafelbladen. In 1977 is de drumband weer van het toneel verdwenen. Tijdens de receptie ter gelegenheid van het 50-jarig jubileum in 1959 krijgt 'Juliana' een nieuw vaandel aangeboden namens de Almense bevolking. Het oude vaandel is tijdens de bevrijdingsdagen in 1945 verdwenen en mogelijk door Canadese soldaten meegenomen naar Canada…

Ter gelegenheid van het 100-jarig jubileum in 2009 werd het  jubileumboek 'Alles voor de muziek' uitgegeven.


  • Muziek

  • 1900-1950

  • Lochem

  • Achterhoek

Relevante links

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl