De Harmonie Gorssel-Eefde

Opgericht 8 januari 1908

Deze vereniging werd opgericht als afdeling van de Christelijke Jongelingsvereniging 'Onderzoekt de Schriften'. Het korps kreeg de naam: Christelijk Fanfarekorps 'Looft den Heer'. Het korps telde bij de oprichting twaalf leden en groeide in de beginperiode vrij snel. In 1917 werd het fanfarekorps omgezet in een harmonieorkest.

In 1958 besloot men afscheid te nemen van de 50 jaar oude naam van de vereniging en ging men verder als 'De Harmonie Gorssel-Eefde' met als motto: 'Looft den Heer'. De leden brachten geld bij elkaar voor de aanschaf van een eenvoudig maar correct grijs uniform.

Trompetten

In 1958 werd een tamboer- en pijperkorps opgericht, dat in de beginjaren een spectaculaire groei doormaakte. Omstreeks 1974 veranderde deze afdeling in het tamboer- en trompetterkorps. Trompetten maakten namelijk al enkele jaren deel uit van het korps. In 1980 kreeg het korps een bezetting als drumfanfare. Wegens ernstige terugloop van het ledenaantal moest deze groep helaas per 1 mei 2007 worden opgeheven.

Dirigenten

Veertien dirigenten hebben in honderd jaar het orkest geleid. Het tamboer- en pijperkorps en het latere tamboer- en trompetterkorps c.q. drumfanfare kende in vijftig jaar zeven muzikaal leiders.

Muzikale vorming

Heel veel aandacht was en is er voor de muzikale vorming en opleiding van de jeugd: persoonlijke begeleiding, blokfluitgroepen, leerlingenorkest en jeugdorkest. Mede daardoor hebben veel leden zich kunnen ontwikkelen tot goede en zeer goede, soms professionele muzikanten.

Ter gelegenheid van het 100-jarig jubileum in 2008 werd een jubileumboek uitgegeven.


Rechten

©

Relevante links

Vond u dit artikel nuttig?

  • Muziek

  • 1900-1950

  • Lochem

  • Achterhoek

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl