Kerst in Groesbeek

Gelderse verhalen op reis

"Ja dat was altijd heel mooi. Om vier uur had je de nachtmis en dan bleven er altijd een paar vrouwen thuis, bij ons tenminste, en die zorgden voor de tafel. Wanneer je dan thuis kwam dan stond daar de gedekte tafel. Dat was echt een feest en dan bleef je vaak op tot de hoogmis van de volgende ochtend. Maar dan ging je om vier uur naar de nachtmis en ik kan me nog herinneren, dat heb altijd zo mooi gevonden, dat toen ik naar de nachtmis ging, sneeuw overal. Op het Hemeltje was de sneeuw zo gaan waaien, dat je geen weg meer kon zien. En op een gegeven ogenblik hoorde ik iets, ik hoorde van de Stekkenberg, laat ik het zo maar zeggen, speelden ze het Stille nacht, Heilige nacht op twee trompetten. Dat vond ik zo mooi en luisteren en lopen en toen stapte ik zo bij Thei Wolters in de mesthoop."

Verhalenkoffer

Dit verhaal is onderdeel van de tentoonstelling 'Gelderse verhalen op reis'. De tentoonstelling is ontwikkeld naar een idee van Charlotte Reijngoudt-Giesbers, voorheen streektaalfunctionaris bij Gelders Erfgoed en is mogelijk gemaakt dankzij de bijdragen van de Provincie Gelderland, het Prins Bernhard Cultuurfonds en de medewerking van vele dialectsprekers in Gelderland.

Heeft u (digitale) afbeeldingen die goed passen bij deze streek en bij dit verhaal? Dan nodigen wij u van harte uit deze via de reactiefunctie bij dit verhaal te 'uploaden'.


Rechten

©

Relevante links

Audio

Vond u dit artikel nuttig?

  • Streektaal

  • Volkscultuur

  • 1950-2000

  • Berg en Dal

  • Volkscultuur

  • Rijk van Nijmegen

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

026-3034254
info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

T 026-3034254
E info@mijngelderland.nl