Vroeg carnaval in Nöttedarp

Braamt viert het twee weken eerder

Carnaval vieren in Nöttedarp! Net iets eerder dan de rest van Gelderland, misschien wel de rest van Nederland. Twee weken voordat de rest van Gelderland het carnaval viert barst in “Nöttedarp”, zo heet Braamt tijdens het carnavalsweekend, het carnaval al echt los.

Met de strop om de nek de zaal uit

Carnavalsvereniging “De Nöttekrakers” organiseert al meer dan meer dan 49 jaar het carnavalsfeest in Braamt. Dat begint al met de Pronkzitting in november. Het belangrijkste van de Pronkzitting is het aftreden van Prins carnaval van het afgelopen jaar en het presenteren van de nieuwe Prins. De aftredende prins wordt door de “Garde van Old Prinsen”, nadat hem de versierselen en de scepter zijn afgenomen, letterlijk met een strop om zijn nek en een lang touw de zaal uit geleid. Dit onder begeleiding van het traditionele lied: “Nöttekrakers, de prins mot weg”.

Commandeur

Ook wordt er een Commandeur bekendgemaakt. Dat is iemand, een vereniging of een groep mensen die zich op welke manier dan ook verdienstelijk hebben gemaakt voor de gemeenschap van Nöttedarp.
Net als bij het landelijke carnaval is er een bonte stoet met praalwagens.

Maatjes happen en pop verbranden

Maandags, de laatste dag van het carnaval in Nöttedarp, is het traditionele maatjes happen. De residentie loopt vol met de gekste en bontste creaties om het carnavals feest voort te zetten tot ’s avonds laat. Dan komt de Prins met zijn adjudanten om een einde te maken aan het carnavalsfeest door de pop te verbranden. Onder begeleiding van een dweilorkest wordt nog eenmaal “Ok Braomp mien dörpke” ingezet en daarna keert eenieder huiswaarts.


Rechten

CC-BY-NC

  • Een wagen vol verhalen

  • Volkscultuur

  • Streekgeschiedenis

  • Kunst en cultuur

  • Montferland

  • Achterhoek

Relevante links

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl