In vroeger tijden werden stelten gebruikt om ondergelopen land door te waden of om op hoogte te werken. Later groeide het steltlopen uit tot een spel voor kinderen en een vorm van acrobatiek. De doelstelling van de ondernemers die in 1977 voor het eerst Didam op Stelten organiseerden was vooral 'reuring' in het dorp brengen.
Aan de eerste steltloopwedstrijden in 1977 deden ook de burgemeester en de wethouders mee. Het festijn groeide uit tot een internationaal evenement. In 1992 vestigde Didammer Roy Luiking het wereldrecord steltlopen op de 100 meter. Zijn tijd van 13.01 seconden was in 2015 nog steeds niet verbeterd.
Aanvankelijk draaiden de wedstrijden tijdens Didam op Stelten alleen om snelheid. Een paar jaar later werd de hoogte belangrijk. De groep Diedeheimers, genoemd naar de oude benaming van Didam, werd opgericht. Het kon niet hoog genoeg zijn. Een van de leden liep op stelten van maar liefst 4,5 meter hoog! De folkloristische steltloopgroep was internationaal bekend en bezocht zelfs China! Met het oog op de Olympische Spelen werd daar van alles op het gebied van steltlopen georganiseerd. Er waren groepen vanuit de hele wereld. Er liepen mensen op bamboestokken en de Italianen stonden op aluminium. Echter allemaal op een hoogte van maximaal 1,50 meter. De Diedeheimers staken er letterlijk met kop en schouders bovenuit.
Nog steeds wordt elk jaar Didam op Stelten gezet, maar dan vooral in de figuurlijke betekenis. Het evenement trekt zo'n 15.000 bezoekers. Door steeds nieuwe activiteiten te bedenken, vaak met een traditionele achtergrond, zoals ooit oude ambachten en nu de streekproductenmarkt, is Didam op Stelten al 38 jaar een succes.
Wilt u meedoen of een kijkje nemen? Kijk dan op www.didamopstelten.nl.
CC-BY-NC