Ringsteken (rijden) in Loil

Het ringsteken is een behendigheidsspel waarbij een persoon met een ringsteekpen de ring van het blok af moet steken. Men doet dit tegenwoordig staand op een bak achterop de tractor. In het verleden gebeurde dit zittend op een paard en later zittend op een kar getrokken door een paard.

Het ringsteken komt uit de historie van het leger waarbij men te paard ging ringrijden, met als doel om de steekvaardigheid en vaste hand te oefenen om zo in duel scherp te kunnen zijn. In grote delen van Nederland maar zeker in Zeeland en Zuid-Holland is het ook nog een traditie, ook worden er daar nog steeds ringsteekwedstrijden gehouden.

In Loil is dit spel als sinds de oprichting in 1919 een activiteit. De ringsteekwedstrijden worden jaarlijks op de maandag van het schuttersfeest gehouden, en voor velen net zo belangrijk als het koningschieten op die dag. De winnaar van het ringsteken is ook een jaar lang de ringsteekkoning van het dorp en heeft ook dezelfde versierselen als de schutterskoning en gedurende het jaar trekken ze samen op als de koningsparen van schuttersgilde Loil-Vooruit. Er werd hiervoor een touw tussen de bomen en later palen gespannen.

Het begint rustig met de eerste rondes, maar naarmate de wedstrijd voortzet, hoe harder de tractor rijden moet en hoe kleiner de ringen worden. Om deze traditie ook voor de toekomst te bewaren hebben we ook al jaren een jeugdkoning bij het ringrijden, de jeugd doet exact hetzelfde alleen met een kleinere tractor en de snelheid is wat aangepast.

Voor meer info zie ook www.loilvooruit.nl


  • Een wagen vol verhalen

  • Volkscultuur

  • Streekgeschiedenis

  • 1900-1950

  • Montferland

  • Achterhoek

Relevante links

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl