Gradus ten Pas

Beeldende kunst 1881

Van schilders van Lochemse taferelen is Gradus ten Pas (1833-1899) misschien niet de meest kunstzinnige, maar wel een van de meest bekende en productieve. Zijn beeld van Laren uit 1881 is historisch minstens zo interessant als artistiek.

Lochem, Almen of Gorssel zijn nooit een 'kunstenaarsdorp' geweest, zoals het Noord-Hollandse Laren of Bergen, maar de gemeente Lochem heeft niettemin te veel schilders, schrijvers, cabaretiers en musici binnen de grenzen gehad om ze allemaal te noemen. We noemen slechts een aantal beeldend kunstenaars.

Jan van Vuuren

Rond 1900 woonde Jan van Vuuren (1871 - 1941) enige tijd in Lochem en legde diverse taferelen vast. Hij werd pas later een gerenommeerd en prijzenwinnend kunstenaar. Verschillende van zijn Lochemse werken hangen in het Lochemse gemeentehuis.

Jeanne Bieruma Oosting

In Almen kende men haar als 'de juffrouw van 't Elger'. Daar woonde ze om te beginnen alleen in de zomer, maar op den duur werd dat haar vaste woonplaats. In kunstenaarskringen was Jeanne Oosting (1898 - 1995) een gerespecteerd schilderes en grafica. Zij behoorde tot de initiatiefnemers van het Henriëtte Polak museum in Zutphen, dat een prachtig zelfportret van haar bezit.

 

Willem Berkhemer

Willem Berkhemer (1917 - 1999) was zowel verteller als beeldhouwer. Vanaf 1975 woonde en werkte hij als beeldhouwer in de Orangerie op het landgoed de Velhorst. Een beeld van zijn hand is te vinden in het plantsoen voor de oude begraafplaats van Lochem. Vroeger stond op het voorplein van de Rijks-HBS in Lochem zijn markante fonteinbeeld en bij de ingang naar het koetshuis op de Velhorst staat te zijner nagedachtenis zijn beeld 'de Hemelpoort”.

Zie ook de websites van HG Lochem Laren Barchem & De Elf Marken.

 


Rechten

Wout Klein 2021, CC-BY-NC-SA

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl