Mepal

Moderne Lochemse industrie 1963

Wie heeft er geen kampeerservies of lunchtrommeltje van Mepal in huis (gehad)? En wie weet dat die ooit in Lochem werden gemaakt?

Na de Tweede Wereldoorlog was er ruimte in Lochem. Grote borden langs de invalswegen en het Twentekanaal maakten er melding van. De van oorsprong Deense ondernemer Egon Wolff vond daarin een goede reden om in 1963 de productie van zijn Mepal kunststofproducten naar Lochem te verplaatsen.

Harde werkers

Ook het degelijke en harde werken van de Achterhoekers trok ondernemers aan. Zo is niet alleen Mepal hier neergestreken, maar ook Simco (geeft lucht de elektrische lading die nodig is) en Stemin Breitbach (maakt flexibele koppelingen), om er maar een enkele te noemen. Dit soort bedrijven is voor ongeveer tweeduizend arbeidsplaatsen in Lochem verantwoordelijk, met een veelvoud daarvan buiten Lochem.

Familiebedrijf

De algemene groei en welvaart maakte dat kleine werkplaatsen uitgroeiden tot familiebedrijf en vervolgens tot heuse industrie, maar ook tot marktspecialisatie. Zo groeide Willemsen uit Laren in Lochem eerst uit tot Wila en nu tot SafanDarley en Wila, die terecht de slogan hanteren van ''de wereld buigt in Lochem''. Het Nijenhuis uit Harfsen werd Nijha, met de slogan ''Maakt ruimte voor beweging''. Het zijn 'maakindustrieën' die een band met de stad of de gemeente Lochem hebben en zich daar zo goed bij voelen dat verhuizing naar een andere gemeente geen serieus onderwerp is. Alle maakindustrieën van Lochem bieden zo'n vierduizend mensen werk.

Vrije tijd

Ook binnen de 'dienstverlening' ontstonden er heel wat ondernemingen, met een bijzondere rol voor de categorie 'vrije tijd'. Bedrijven als Stageco en Loc 7000 verlenen diensten bij festivals en voorstellingen. En Voordeeluitjes timmert landelijk aan de weg met het bemiddelen van trips en overnachtingen. Samen leveren zij rond de duizend arbeidsplaatsen, nog los van de duizenden vrijwilligers die ze regelmatig nodig hebben.

Voedsel voor mens en dier

Door een bijna onafzienbare drang om mee te kunnen doen met industriële ontwikkelingen en toch min of meer eigen baas te blijven, zijn vanaf eind van de negentiende eeuw tot heden, in de melk en bij de diervoeding, gigantische en wereldwijd opererende coöperatieve industrieën ontstaan, als FrieslandCampina en ForFarmers, goed voor ruim 3500 arbeidsplaatsen.

 

Zie ook de websites van HG Lochem Laren Barchem & De Elf Marken.


Rechten

Focko De Zee 2021, CC-BY-NC-SA

Relevante links

Verwante collectiestukken

Ga naar CollectieGelderland

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl