De Noordermolen 1380

Tekening van de Noordermolen door Hendrik Hoogers in 1777. Op de plaats van het molenaarshuis staat nu Hotel-Café ‘De Oude Molen’. Gemeentearchief Nijmegen, Collectie G.G.Driessen.
De eerste windmolens bouwt men in de lage landen na 1100. In Groesbeek staat er een in 1380. Mogelijk al langer, maar in dat jaar wordt de molen voor het eerst genoemd.

In het geschreven document staat dat alle inwoners verplicht zijn hun koren te laten malen op de molen van Heer Zeger van Groesbeek. Voor alle duidelijkheid staat erbij: 'ENDE NERGHEN ANDERS'. De mensen hebben dus geen keus. Daarom wordt de molen een 'korendwangmolen' genoemd.

Oude molen

De stenen molen staat aan de Molenweg, precies tegenover hotelcafé 'De Oude Molen'. In de loop van de geschiedenis verandert de molen van naam. 'Witte Molen' vanwege de kleur en 'Noordermolen' omdat er later ook een 'Zuidmolen' komt. En na de bouw van nieuwe molens heet het bouwwerk 'De Oude Molen'.

Tot puin

Eeuwenlang maalt men hier het graan. Tot 1924. De windmolen komt leeg te staan. Aan de overkant komt een maalderij op stroom. De molen verandert in een uitzichttoren met café. In september 1944 schieten Duitse troepen de toren in brand. Later blazen Canadese soldaten de kapotte romp op. Van de trotse molen blijft alleen puin over. Dat puin dient om de Wylerbaan te verharden. Een roemloos einde van het oudste Groesbeekse bouwwerk.

Locatie

Vond u dit artikel nuttig?
Ja Nee

Inschrijven nieuwsbrief

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

T 026-3521690
E info@mijngelderland.nl