De Noordermolen

1380

De eerste windmolens bouwt men in de lage landen na 1100. In Groesbeek staat er een in 1380. Mogelijk al langer, maar in dat jaar wordt de molen voor het eerst genoemd.

In het geschreven document staat dat alle inwoners verplicht zijn hun koren te laten malen op de molen van Heer Zeger van Groesbeek. Voor alle duidelijkheid staat erbij: 'ENDE NERGHEN ANDERS'. De mensen hebben dus geen keus. Daarom wordt de molen een 'korendwangmolen' genoemd.

Oude molen

De stenen molen staat aan de Molenweg, precies tegenover hotelcafé 'De Oude Molen'. In de loop van de geschiedenis verandert de molen van naam. 'Witte Molen' vanwege de kleur en 'Noordermolen' omdat er later ook een 'Zuidmolen' komt. En na de bouw van nieuwe molens heet het bouwwerk 'De Oude Molen'.

Tot puin

Eeuwenlang maalt men hier het graan. Tot 1924. De windmolen komt leeg te staan. Aan de overkant komt een maalderij op stroom. De molen verandert in een uitzichttoren met café. In september 1944 schieten Duitse troepen de toren in brand. Later blazen Canadese soldaten de kapotte romp op. Van de trotse molen blijft alleen puin over. Dat puin dient om de Wylerbaan te verharden. Een roemloos einde van het oudste Groesbeekse bouwwerk.


Rechten

©

Relevante links

Vond u dit artikel nuttig?

Kenmerken

  • Groesbeek
  • Landschap
  • 1000-1500
  • Berg en Dal
  • Rijk van Nijmegen

Plaats

Location on map

Verwante organisatie(s)

Heemkundekring Groesbeek

Image

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

026-3521690
info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

 

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

T 026-3521690
E info@mijngelderland.nl