Heer Zeger van Groesbeek

1568

Het paard van ridder Zeger snuift. Het voelt dat de strijd begint. Samen met andere ridders en Spaanse soldaten vallen ze het Geuzenleger aan. Het wordt een strijd op leven en dood. Wie gaat winnen? Het Geuzenleger aangevoerd door de broers van Willem van Oranje? Of het Spaanse leger onder leiding van Graaf van Aremberg?

Zeger blijft katholiek

De Slag bij Heiligerlee in 1568 is het begin van de Tachtigjarige Oorlog. De Nederlanden komen dan in opstand tegen de Spaanse koning. De opstandelingen noemen zich ‘geuzen’. Ze willen meer zelfbestuur. Ook willen ze dat de koning het protestantse geloof toestaat. Dat wil de katholieke koning al helemaal niet. Veel edelen gaan over naar het nieuwe geloof. Ridder Zeger van Groesbeek niet. Hij blijft katholiek en trouw aan de koning.

Eeuwenlange band

Zeger van Groesbeek is een machtige ridder. Hij is burggraaf van Nijmegen en even gouverneur van Friesland en Utrecht. Zegers familie heeft al eeuwen een band met Groesbeek. Vanaf 1200 wordt de familienaam 'Van Groesbeek' gebruikt. Soms woont de familie hier. Vaker in andere kastelen. Zoals in Heumen. Het wapen van Groesbeek siert het schild van ridder Zeger. Dat schild redt in 1568 zijn leven, als de Geuzen de Spanjaarden in een moerassig gebied drijven. De helft van het leger sneuvelt. Het schild van Ridder Zeger beschermt hem tegen een dodelijke pijl. Hij ontsnapt.

Bronnen en verder lezen:

Volledige onderschrift afbeelding bovenaan: Het wapen met de jachthondenkop is van de Heren van Groesbeek. Het wapen is opgenomen in het Wapenboek van de heraut Gelre omstreeks 1400. Dit wapen, maar nu zonder hond, was het gemeentewapen van Groesbeek. Het is sinds 2014 deel van het nieuwe wapen van de gemeente Berg en Dal.

Dit is een venster uit de Canon van GroesbeekKlik hier om het volgende venster te lezen.


Rechten

Vereniging Heemkundekring Groesbeek, CC-BY-NC

  • Groesbeek

  • Tachtigjarige oorlog

  • Personen

  • 1500-1600

  • Berg en Dal

  • Rijk van Nijmegen

Relevante links

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl