De eerste dominee

1612

De protestantse kerk is de oudste kerk in Groesbeek. De kerk is gebouwd in de middeleeuwen. Bijna iedereen is dan katholiek. In de Groesbeekse kerk vereren de mensen vooral de heiligen Cosmas en Damianus.

In de 16e eeuw is er in Midden-Europa veel kritiek op de katholieke kerk. Luther en Calvijn stellen de misstanden aan de kaak. Zij willen de kerk hervormen. Het komt tot een scheuring. Vanaf dat moment zijn er twee groepen: de katholieken en de protestanten. De Heren van Groesbeek staan aan de kant van de Spaanse koning. Die blijven katholiek.

Schuurkerk

De protestantse Prins Maurits verovert in 1591 Nijmegen en omstreken op de Spanjaarden. De Heren van Groesbeek verblijven meestal in de katholieke Zuidelijke Nederlanden (België). In 1612 is Petrus Calcarius de eerste Groesbeekse dominee. Latere dominees werken ook in Beek en Heumen. De katholieken raken de kerk kwijt. Wel kunnen ze in Wyler en Kranenburg terecht. Pas na de bouw van een houten schuurkerk, kunnen de katholieken weer in het eigen dorp naar de kerk. Het mag eigenlijk niet. Maar bijna niemand zegt er iets van.


Rechten

©

Relevante links

Vond u dit artikel nuttig?

Kenmerken

  • Groesbeek
  • Geloof
  • 1600-1700
  • Berg en Dal
  • Rijk van Nijmegen

Verwante organisatie(s)

Heemkundekring Groesbeek

Image

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

026-3521690
info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

 

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

T 026-3521690
E info@mijngelderland.nl