Hattem krijgt een eigen kerk

1176

In de begintijd van Hattem had deze nederzetting nog geen kerk. Vrijwel zeker gingen de Hatten naar de kerk in Vaassen. De kerk van Vaassen werd echter verplaatst naar Epe, en de gehele noordoostelijke Veluwe ging daar ter kerke. Men ging toen niet elke zondag, maar eigenlijk alleen met Pasen, of als er gedoopt kon of begraven moest worden.

Eigen parochiekerk

Door de grote bevolkingstoename in de twaalfde eeuw was het zinvol om ook in Hattem een eigen parochiekerk te stichten. Naast Hattem kregen ook Heerde en Vorchten in 1176 een eigen kerk. Het kerkje in Hattem werd door Godfried, bisschop van Utrecht, gesticht op de Gaedsbergh (later ook aangeduid als Mons Dei, dat betekent Godsberg). Op deze plek stond vanouds al een kapelletje, gewijd aan St. Antonis. In de stichtingsoorkonde van de nieuwe kerken staat niemand van de familie van de latere graven en hertogen van Gelre als getuige vermeld. Wel dat er een lid van de familie van de Heren van Zalk aanwezig was. De bisschop vond het dus nodig dat deze familie met de stichting van de parochie Hattem akkoord zou gaan.

Verhuizing

In de loop van de 13e eeuw werd het gebied van de latere stad Hattem opgehoogd, en werd de parochiekerk verplaatst naar de huidige locatie. De Dorpsweg loopt vanuit Hattem nog altijd naar het oorspronkelijke dorp op de Gaedsbergh. Ook vanuit Wezep kun je daar, via de Oude Kerkweg, nog steeds komen.

Dit verhaal is onderdeel van de canon van Hattem. Het volgende venster is hier te vinden.


Rechten

Heemkunde Hattem, CC-BY-NC

  • Hattem

  • Streekgeschiedenis

  • 1000-1500

  • Hattem

  • Historische verenigingen

  • Veluwe

Relevante links

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl