In Hattem geen magistraatsleden vervangen

1578

Na het overlijden in maart 1576 van de Spaanse legeraanvoerder en landvoogd Don Luis de Zúñiga y Requesens (1528-1576) waren de Zuidelijke en Westelijke Nederlanden duidelijk het stuur kwijt. Verwarrend was de toestand zeker. In 1576 koos de Gelderse stadhouder Gilles van Berlaymont (ca. 1540-1579), tot dan toe Spaansgezind, voor korte tijd de zijde van de opstand.

Nog te snel voor Gelderland werd in oktober 1576 de Pacificatie van Gent gesloten. Pas een maand later kon ook de rest van dit gewest zich aansluiten bij de opstand die de Nederlanden moest zuiveren van Spaanse troepen. Alle gewesten waren toen eensgezind in dit doel.

Die Haeze

In 1577 overleed pastoor Bernardus die Haeze, die meer dan veertig jaar op gematigde wijze de Hattemers rijp had gemaakt voor het christelijke geloof in protestantse zin. Nadat het kerkzilver in 1578 door de geuzentroepen van Diederik van Sonoy (1529-1572) kapot was gemaakt, liet de magistraat een deel van het gebroken kerkzilver omsmelten tot een nieuw stadszegelstempel. Wat daarna aan zilver overbleef, werd twee jaar later door de stad verkocht.

Jan van Nassau

In 1578 werd de strenge calvinist Jan van Nassau (1536-1606) stadhouder van Gelderland. Eén van de eerste dingen die hij deed was het vervangen van de rooms-katholieke magistraatsleden in verschillende steden (Nijmegen, Arnhem, Zutphen, Harderwijk en Elburg) door protestantse bestuurders. Maar niet in Hattem, waar de magistraat kennelijk geheel protestantsgezind was.

Dit verhaal is onderdeel van de canon van Hattem. Het volgende venster is hier te vinden.


Rechten

Heemkunde Hattem, CC-BY-NC

  • Hattem

  • Streekgeschiedenis

  • 1500-1600

  • Hattem

  • Veluwe

Relevante links

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl