Burcht de Dikke Tinne in Hattem

Het kasteel met de dikste muren van Nederland

De voormalige burcht de Dikke Tinne was strategisch gesitueerd in het noordelijkste punt aan het Gelderse deel van de IJssel. Nu nog zijn in Hattem de contouren van het kasteel te zien.

De oudste oorkonde over de burcht de Dikke Tinne stamt uit 1307. Reinald I, graaf van Gelre, verklaart daarin dat hij in Hattem een huis sticht voor drie broeders van de Johannieterorde. Voorwaarde was dat de broeders het huis zouden onderhouden en tijdelijk het veld ruimden als de graaf in Hattem verbleef.

389.000 bakstenen

In 1401 reisde hertog Willem van Gelre door Frankrijk en deed daar inspiratie op voor een verbouwing. Hij wilde de burcht verbouwen tot een vierkant gebouw met de dikste muren die Nederland ooit gekend heeft: het kasteel zou muren met een doorsnede van zeven meter moeten hebben. In 1403 werden 389.000 bakstenen aangekocht en een jaar later was de grote verbouwing afgerond. In 1404 gaf Reinald IV de opdracht een vaan te vergulden en te beschilderen met zijn wapen. Deze vaan is in 1990 bij een opgraving in de vroegere slotgracht teruggevonden en is een van de belangrijkste middeleeuwse bodemvondsten in Gelderland.

Het verraad van Van Montfoort

Eind zestiende eeuw raakte de burcht in verval. De verstandhouding met de stad verslechterde door het verraad van burggraaf Van Montfoort. Tijdens de belegering van de stad door de Spanjaarden in 1580, ten tijde van de Tachtigjarige Oorlog, verleende de katholieke Van Montfoort namelijk in het geheim de Spanjaarden toegang tot de burcht. De protestantse Hattemers heroverden het kasteel en namen Van Montfoort gevangen. Daarna werd een deel van de burcht gesloopt en het andere deel geïntegreerd in de stadsmuur. In 1778 berekende het stadsbestuur dat de sloop van de burcht en de verkoop van de stenen duizenden guldens zou opleveren. Het gevolg was dat de burcht tot op de fundamenten gesloopt werd.

Bijzondere vondsten

In 1989 waren er plannen voor de aanleg van een ondergrondse parkeergarage in Hattem. Leden van de vereniging Heemkunde Hattem verrichtten toen archeologisch onderzoek. Resten van vlechtwerk, planken en palen leverden gegevens op over de locatie van de Dikke Tinne. Bijzondere vondsten waren de koperen windvaan, delen van een helm, haakbussen en de loop van een klein kanon. Deze vondsten zijn te zien in het Voerman Museum.

Ontleend aan: E. van der Steen, A. Scheper (2003) 'Opkomst en ondergang van de Dikke Tinne', uitgegeven door de Stichting IJsselacademie.


Verwante collectiestukken

Ga naar CollectieGelderland

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl