Voerman Stadsmuseum Hattem

Museum voor beeldende kunst, historie en archeologie

Een museum met een collectie 'Historie van Hattem' en een prachtige collectie kunst: 'Groots op kleine schaal'. Genieten van kunst en kleurrijke geschiedenis bij het Voerman Stadsmuseum Hattem.

Image
Actueel bij deze organisatie
Expositie | Voerman senior
26-04-2024 t/m 31-10-2024

Voerman

Zoals de naam al aangeeft, biedt het Voerman Stadmuseum Hattem een uitgebreide en veelzijdige collectie van de schilders Jan Voerman senior en Jan Voerman junior. Senior, de ‘IJsselschilder’, die IJssellandschappen maakte met prachtige indrukwekkende luchten. Van zijn hand zijn echter ook andere onderwerpen te zien, zoals 'Gemberpot met Boeddha' en het 'Eper Huisje'. Zijn zoon Voerman junior schilderde de levende natuur van planten en dieren met een indrukwekkende precisie. Maar velen zullen junior vooral kennen van zijn werk voor de Verkade-albums, waarvoor hij vele jaren lang talloze plaatjes tekende.

Deze schilderijen, aquarellen, tekeningen en litho’s vormen de basis van de unieke collectie beeldende kunst van het Voerman Stadsmuseum Hattem, een museum dat misschien op kleine schaal opereert, maar daarin wel groots is. En die collectie houdt allerminst op bij de werken van Voerman.  Zo zijn in het museum ook schilderijen van Jo Koster te vinden, werkzaam in Hattem van 1910 tot 1924. En de beeldhouwwerken van Elisabeth Varga en Bé Thoden van Velzen mogen hier eveneens genoemd worden, zij vormen een belangrijk onderdeel van de museumcollectie. Bovendien presenteert het Voerman Stadsmuseum Hattem regelmatig een nieuwe wissel-expositie. Deze worden doorgaans in het voorjaar en najaar voor het publiek geopend. Zowel de onderwerpen als de uitwerking van deze tentoonstellingen, kenmerken zich door een rijke variatie.

Collectie

Maar het Voerman Stadsmuseum Hattem biedt meer dan een eigenzinnige kijk op kunst. Het museum bezit namelijk ook een archeologische collectie met onder meer klokbekers en grafvondsten die tijdens opgravingen in Hattem zijn gedaan. Vermeldenswaardig is hier het werk van Peeter Snayers (1592-1667) 'aanvalsregiment voor de stad Hattem'. Dit werk, dat de belegering van Hattem door de Spanjaarden in 1629 verbeeldt, is te vinden in de Zicht op Hattem-zaal, waar de historie van Hattem wordt verteld. Ook een bijzonder liturgisch collectiestuk als een monstrans is in deze zaal te vinden.

Hattem heeft een kleurrijke middeleeuwse geschiedenis en hierover is meer te vinden in de kelder van het museum. Daar komen de tijden van de ‘Dikke Tinne’ tot leven, de imposante burcht die ooit de omgeving van Hattem domineerde. Ook wordt hier uitgebreid stilgestaan bij hoe het leven en werken in een kasteel als de Dikke Tinne moet zijn geweest. Op een andere plek in het gewelf van het museum is aandacht voor de collectie van de twee Hattemse huisartsen Sypkens-Smit. Met hun verzameling historische vondsten legden zij de basis voor de geschiedkundige collectie waar het museum nu over beschikt.

Beeldentuin

En wil je alle indrukken van het museum even rustig verwerken, dan bieden de binnenplaats en de Daendels-koffiekeuken van het museum daarvoor ruim gelegenheid. De binnenplaats van het museum is recent ingericht als beeldentuin en is voorzien van terrasmeubilair en parasols. Zeker bij goed weer is het aangenaam vertoeven en kun je desgewenst even genieten van een kopje koffie of thee. Deze is tegen een kleine vergoeding verkrijgbaar in de koffiekeuken, waar het leven en werk van de Hattemse patriot Herman Willem Daendels nader wordt belicht. In de keuken kun je ook even gaan zitten om met een kopje koffie of thee de tijdschriften op de grote tafel door te bladeren. En wil je thuis nog even nagenieten van het Voerman Stadsmuseum Hattem, dan is er in de museumwinkel een rijke variatie aan artikelen te koop. Voor elke beurs is er wel een leuk aandenken voor thuis of cadeautje voor familie of vrienden te vinden.

Het Voerman Stadsmuseum Hattem is verder actief op het gebied van educatie. Zo komen er regelmatig schoolklassen op bezoek en is er de mogelijkheid om in het museum lezingen te houden. Het Voerman Stadsmuseum Hattem is hierbij zoveel mogelijk toegankelijk voor minder validen. Zo is het museum met uitzondering van de kelder rolstoelvriendelijk, mede dankzij de beschikbaarheid van een lift. Voor mensen met een visuele beperking is de speciale ‘Blikvanger-app’ beschikbaar. Via een smartphone die aan de balie geleend kan worden, kunnen blinden en slechtzienden een driedimensionale-audiotour door het museum maken. Het museumbezoek wordt voor hen zo een ware belevenis.


Toegang

Meer informatie op de website van de organisatie

Reserveer hier
 • Streekgeschiedenis

 • Personen

 • 1800-1900

 • Hattem

 • Musea

 • Veluwe

Achterstraat 46-48
8051 GC Hattem

038-4442897

info@voermanmuseumhattem.nl

Volwassenen / kinderen vanaf 12 jaar: €9,00, kinderen 0-3 jaar: gratis, kinderen 4-12 jaar: €3,00, gezinskaart (2 volw + kinderen): €18,75, groepen vanaf 15 personen: €8,75 p.p, CJP-kaart €6,00 p.p.

Combikaart VSH + Anton Pieck Museum + Nederlands Bakkerijmuseum voor volwassenen / kinderen vanaf 12 jaar: €19,00, kinderen 0-3 jaar: gratis, kinderen 4-12 jaar: €11,00

Gratis toegang met Museumkaart en als lid van Vereniging Rembrandt, ICOM en Vrienden van het Voerman Museum Hattem.

Kijk voor meer informatie op de website van het museum.

Reserveer hier
 • Deels toegankelijk met beperking
 • Geregistreerd museum
 • Kinderactiviteit
 • Koffie
 • Museumkaart
 • Museumwinkel
 • Rondleidingen

Verwante verhalen

Lees meer

Actueel bij deze organisatie

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl