Molen de Fortuin

Sinds 1816

Molen De Fortuin heeft een rijkere historie dan het jaartal 1852 in de gevelsteen doet vermoeden.

Omgewaaid

Al in de middeleeuwen stond er op de stadsmuur van Hattem een windkorenmolen van het type standerdmolen, genaamd de Binnenmolen. In mei 1808 is deze door een storm omgewaaid. In Hattem en omgeving waren meer molens, dus herbouw was niet direct noodzakelijk. Pas in 1816 bouwde Gerrit Jan Rankenberg uit Zalk op dezelfde plek korenmolen De Fortuin. Een achtkantige stellingmolen met twee maalkoppels. De vorm van de romp doet denken aan een Groninger molen. Waarschijnlijk heeft Gerrit Jan de molen tweede hands op de kop getikt in Groningen en in delen naar Hattem laten vervoeren. De stenen voet was in die tijd slechts 2,40 meter hoog.

Opeenvolgende eigenaren

Negen jaar later verkocht Gerrit Jan de molen aan Geerlings en De Vries. Vanaf 1842 was de molen in het bezit van Klaas Roos, die haar zes jaar later overdeed aan Lubbert Lubberts. De eigenaren zorgden slecht voor de molen. Ze takelde zodanig af dat het gemeentebestuur in 1852 Lubbert gebood de molen te repareren omdat de omgeving gevaar liep.

Gevelsteen 1852

Klaas Blom zag een kans. Hij kocht de verwaarloosde molen. Hij vond de onderbouw te laag en heeft direct de voet van de molen naar onder toe uitgebreid en de grond erom heen afgegraven. Daarmee werd de voet ruim 5 meter hoog. Er kwam ook een zogenaamde doorvaart. Nu kon hij met paard en wagen tot in de molen komen, daar laden en lossen en er aan de andere kant weer uit rijden. De gevelsteen boven de grote deuren getuigt hiervan.

In gemeente handen

Toen Klaas overleed erfde zijn zoon de molen. De molen bleef tot 1923 in handen van de familie Blom. In dat jaar nam Cornelis van Loo de molen over. Om altijd te kunnen malen zette hij een gasmotor in de molen. Hiermee kon hij één koppel stenen aandrijven. Later werd de gasmotor vervangen door een elektromotor. Deze staat nog altijd in de molen, maar werkt niet meer.
Jan van Loo, de zoon van Cornelis, was tot zijn overlijden in 1965 de laatste beroepsmolenaar op De Fortuin. Enkele jaren na zijn overlijden heeft de gemeente Hattem de molen overgenomen en gerestaureerd. Tegenwoordig laten leden van het Gilde van vrijwillig molenaars de molen iedere zaterdagmiddag draaien.

Tekst: Matthieu Stroobach
Bron: G. Kouwenhoven (archivaris): De geschiedenis van Molen De Fortuin www.molendefortuin.nl/nl/geschiedenis 


  • Landschap

  • Streekgeschiedenis

  • 1800-1900

  • Hattem

  • Monumenten

  • Veluwe

Relevante links

- www.molendefortuin.nl

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl