De Mallumse molen

Van dwangmolen tot beschermd dorpsgezicht

In een document uit 1424 was al sprake van een watermolen op deze plaats, vermoedelijk de voorganger van de huidige molen. Hij was eigendom van de heren van Borculo. De boeren uit de omgeving waren verplicht hun graan op deze molen te laten malen. Het was zodoende een "dwangmolen".

In de zeventiende eeuw stonden hier twee molens bij de Berkel: een koren/pelmolen en - vermoedelijk - een papiermolen. Beide molens brandden in het midden van de achttiende eeuw af maar werden herbouwd. De molen aan de andere zijde, die inmiddels tot oliemolen was omgebouwd, raakte buiten gebruik en werd in 1917 gesloopt. De Mallumse molen is aan de Berkelzijde bekleed met Bentheimer zandsteen.

Volop in beweging

De Mallumse molen is elke zaterdagmiddag volop in bedrijf. Nadat de schuif in de watertoevoer is geopend, zet het waterrad zich in beweging en kan de molen graan malen of gort pellen. Voldoende water is er in de Berkel eigenlijk altijd wel voor handen.

De omgeving

De Mallumse molen maakt samen met het uit 1753 daterende Muldershuis en bijbehorende schuur deel uit van een zogeheten beschermd dorpsgezicht. Dat is een groep van (rijks-)monumenten die samen met de omringende natuur als één geheel worden beschouwd. Het muldershuis heeft nu een horecafunctie en de schuur functioneert nu als dagactiviteitencentrum voor mensen met een beperking. Ook vallen onder het beschermde dorpsgezicht nog een sluis die in 1645 werd aangelegd om de Berkel bevaarbaar te maken, een historische boerenschuur en het terrein waarop voorheen de Havezathe Mallum zich bevond. Op dat terrein is nu door de Schotse landschapskunstenaar Jim Buchanan een labyrint aangelegd. Het terrein is vrij toegankelijk.


  • Landschap

  • Industrie

  • 1000-1500

  • Berkelland

  • Landschap

  • Achterhoek

Relevante links

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl