Molen de Vlijt in Wapenveld

Onderdeel van het Vrieze’s Erfgoed

Al sinds 1600 staat ten noorden van Wapenveld molen de Vlijt. Zijn voorganger werd in 1448 gebouwd door de fraters van de Moderne Devotie.

De naam 'Vrieze's Erfgoed' is gekozen als eerbetoon aan de drie generaties Vrieze die de molen sinds 1888 in eigendom hadden. Het Vrieze's Erfgoed is ontstaan in 2008, toen Willem Vrieze zijn molen, de molenaarswoning en een erf van drie hectare schonk aan de Stichting Molenbezit. Het bestuur slaagde er in om de boerderij van de molen volledig te renoveren. Hierbij is het erf in oorspronkelijke staat hersteld door de aanleg van hagen, de aanplant van een boomgaard en het maken van een moestuin. Op het complex is verder een amfitheater gebouwd en een bijenhotel met bijenstal geplaatst. In een vroegere schuur is een streekwinkel ondergebracht.

Vlammenregen

Windmolens, en dus ook molen de Vlijt, hebben het moeilijk als in de jaren '60 van de vorige eeuw de meelfabrieken hun werk overnemen. De Vlijt heeft het nog zwaarder wanneer er op 25 december 1980 brand uitbreekt in de molen. Zand- en grindhandelaar Jan Joostema ziet midden in de nacht een vuurbal op het riet aan de onderkant van de Vlijt. Hij belt de brandweer, maar deze kan weinig uitrichten tegen de omhoog razende vlammen. Machteloos moeten ze toezien hoe de wieken en de vier ton wegende wiekenas omlaag storten. Na herbouw is de molen in 1984 weer gaan draaien.


  • Landschap

  • Industrie

  • 1600-1700

  • Heerde

  • Landschap

  • Veluwe

Relevante links

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl