Erf van Daendels op De Dellen

Het eerste bezit van stichting het Geldersch Landschap

Over bos- en heidegebied De Dellen liepen twee belangrijke handelswegen: de Hessenweg van Zwolle naar Amersfoort en de Hanzeweg van Elburg naar Deventer. Op de kruising van deze wegen lag een herberg, gebouwd in 1785. In 1803 verkreeg de patriottengeneraal Herman Willem Daendels 435 ha heidegrond 'in de Heerderdelle' in eeuwigdurende erfpacht.

Daendels, afkomstig uit Hattem, wilde de heide ontginnen en schapen fokken. Hij bouwde een buitenhuis ongeveer een kilometer oostelijk van de herberg. Het huis is inmiddels verdwenen, evenals de oude herberg, maar de omgeving van het huis wordt nog steeds het Erf van Daendels genoemd. De landbouwvestiging op deze voedselarme gronden werd geen succes, omdat er een tekort was aan dierlijke mest en kunstmest nog onbekend was. De oudste bomen op de Dellen dateren uit de tijd van Daendels. Het zijn inlandse eiken rond de plaats van het vroegere landhuis en schilderachtige, door de wind geteisterde dennen ten noorden van de Nieuwe Zuidweg.

Buys Ballot

In 1851 werd de weerkundige professor Chr.H.D. Buys Ballot eigenaar, die dit gebied grotendeels beboste. Zijn zoon, mr. C.S. Buys Ballot, experimenteerde met het gebruik van uitheemse boomsoorten. Ook legde hij een park in landschapsstijl aan, met rechte en gebogen lanen en met kleine en grote heideveldjes te midden van bos. Na zijn overlijden is hij op De Dellen begraven in een graftombe op de heide. Zijn erfgenamen verkochten De Dellen in 1929 aan Geldersch Landschap. Het was de eerste aankoop van de net opgerichte stichting. Het landgoed was toen 362ha groot.

Op De Dellen ligt een grafheuvel, vermoedelijk uit de late steentijd. Ook werd een belangrijke archeologische vondst gedaan van lansen en naalden uit de bronstijd. De voorwerpen bevinden zich nu in de collectie van het Arnhems Historisch Museum.


Verwante collectiestukken

Ga naar CollectieGelderland

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl