Beuk met oorlogslittekens Heerde

De beide soldaten uit het verhaal die omkwamen in Heerde waren gelegerd bij de brug over de Stouwe in Vriezenveen. Bron: Hans Kobes, Vereniging Oud Vriezenveen Heerde beuk. Foto: CODA, Christa Balk
In de Eperweg te Heerde, vlak bij de Oldekampseweg, bevindt zich een scherpe bocht met in de buitenbocht een oude beuk. De boom draagt duidelijke littekens op zijn stam, als herinnering aan een fataal auto-ongeluk.

Jan Hoekstra en Harm Portijk waren op dezelfde dag in 1938 onder de wapens gekomen, zij waren zelfs op dezelfde dag geboren. Sinds de mobilisatie dienden zij bij het 43e Regiment Infanterie, negende grensbataljon. Zij hadden onder andere de taak een brug bij Almelo te bewaken.

Trieste symmetrie

Toen de Duitsers op 10 mei 1940 de grens overschreden, werd de brug opgeblazen en kreeg de eenheid opdracht zich terug te trekken. Een dag later reed een vrachtwagen met manschappen, onder wie de 'tweeling', door Heerde. De chauffeur bemerkte de bocht te laat waardoor het rechter zijschot van de bak de boom raakte en de manschappen in de berm vielen. Hoekstra en Portijk kwamen om het leven; op dezelfde dag geboren en op dezelfde dag gestorven.

Tekst: René Vossebeld, met dank aan A. Tijssen van de historische vereniging Heerde

Locatie

Vond u dit artikel nuttig?
Ja Nee

Inschrijven nieuwsbrief

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

T 026-3521690
E info@mijngelderland.nl