Kermis in Heerde Gelderse verhalen op reis

Kermis op het marktplein in Heerde rond 1900 (Bron: Archieven van de Heerder Historische Vereniging) Kermis in de Dorpsstraat bij café van Neck rond 1890 (Bron: Archieven van de Heerder Historische Vereniging) Kermis in Veessen (Bron: Archieven van de Heerder Historische Vereniging)


"Kermis was alleen op Koninginnendag of 5 mei of de buurt had een kleine kermis en dat waren de buurtfeesten. Dat was altijd een grote tent waar we wat konden drinken en om de tent waren altijd spelletjes voor kinderen en volwassenen, bijvoorbeeld stoelendans of kussengevecht. Ook werd er 's avonds opgetreden door de muziekband en werd er gedanst. In de Horsthoek was er altijd al een circustent bij. De draaimolen was er altijd en de zweefmolen, o ja en touwtje trekken en ballen gooien en niet te vergeten de schiettent. En een oliebollentent en een snoeptent kwam er later ook bij. Rond de kermis werd vaak stokvis gegegeten, maar dat kan ik me zelf niet meer herinneren."

Verhalenkoffer

Dit verhaal is onderdeel van de tentoonstelling 'Gelderse verhalen op reis'. De tentoonstelling is ontwikkeld naar een idee van Charlotte Reijngoudt-Giesbers, voorheen streektaalfunctionaris bij Gelders Erfgoed en is mogelijk gemaakt dankzij de bijdragen van de Provincie Gelderland, het Prins Bernhard Cultuurfonds en de medewerking van vele dialectsprekers in Gelderland.

Heeft u (digitale) afbeeldingen die goed passen bij deze streek en bij dit verhaal? Dan nodigen wij u van harte uit deze via de reactiefunctie bij dit verhaal te 'uploaden'.Locatie

Vond u dit artikel nuttig?
Ja Nee

Inschrijven nieuwsbrief

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

T 026-3521690
E info@mijngelderland.nl