Op bezoek bij Jan Klaassen

Het poppenspelmuseum in Vrochten en Het Land van Jan Klaassen in Braamt

In Gelderland zijn er twee plekken waar je op bezoek kunt gaan bij Jan Klaassen: namelijk in het poppenspelmuseum in Vorchten en in Het Land van Jan Klaassen in Braamt. Beide adressen zijn gesticht door een voormalig poppentheaterspeler, maar hebben een geheel eigen invulling gekregen.

Wie is Jan Klaassen?

De meningen zijn verdeeld over wie Jan Klaassen is geweest. Ter Gouw schrijft dat het een Jan Claassen uit Amsterdam betreft die in 1706 door zijn dronken vrouw Catrijn Pieters is verlaten. Een verwijzing naar het beroep van poppenspeler is er niet. Het bekendste verhaal gaat over een trompetter in dienst van de garde van stadhouder Prins Willem II. Toen zijn baan als trompetter ophield is hij vertrokken naar Amsterdam en verdiende daar zijn kost als poppenspeler. Over de handpop Jan Klaassen zijn de meningen niet verdeeld. Hij is makkelijk te herkennen aan zijn grote rode neus en naar voren stekende kin en hij draagt een rode puntmuts met een belletje of kwastje. Jan Klaassen is een echte praatjesmaker: hij heeft overal een antwoord op en gaat graag in gesprek met zijn publiek.

Het Poppenspelmuseum in Vrochten

Dit inmiddels indrukwekkende poppenspelmuseum is gesticht door Otto van der Mieden. Van 1970 tot 1984 trok Otto met het poppentheaterspel langs theaters in Nederland en daarbuiten. Hij maakte al zijn poppen zelf. Ook de verhalen van zijn poppenspel verzon hij zelf. Daarnaast was Otto een fanatiek verzamelaar van poppentheaterfiguren van over heel de wereld. In 1984 besloot hij hiervoor een museum op te richten. Creativiteit stond bij Otto voorop. Hierdoor is het hem gelukt met veel creatieve vondsten een thematentoonstelling voor blinden en (slecht)ziende te maken. Hier kunnen de bezoeker door tast, reuk en gehoor het poppenspel ervaren. Inmiddels is het museum uitgebreid met diverse collecties zoals een deel van de collectie van het museum Nusantara, een museum over de Indonesische cultuur. Hierdoor kun je nu in het poppenspelmuseum een speciale collectie wajang kulit-poppen bekijken. Ook hebben diverse poppenspelers hun archieven, en poppentheaterensceneringen- figuren en decors aan het museum geschonken. Hiermee is het museum een ware inspiratiebron voor diverse kunstenaars geworden. Zo heeft de fotograaf Erwin Olaf zich laten inspireren door de poppen uit het museum. In al zijn diversiteit met recht een museum om een bezoek aan te brengen.

Het Land van Jan Klaassen

In 2018 vierde Het Land van Jan Klaassen haar 40-jarig jubileum. Dit attractiepark is in 1978 opgericht door de poppenspeler Marius Prein. Vanaf 1950 trok hij rond met zijn zelfgemaakte poppen- en figurentheater  “Nederlands Figurentheater De Trekwagen”. Het attractiepark heeft een museum waar de poppen en decors van Marius te zien zijn. Het Land van Jan Klaassen heeft zich in de loop van de tijd ontwikkeld tot een nationaal bekend attractiepark waar historisch vermaak in een moderne jas is gestoken. Het park heeft bijvoorbeeld glijbanen en schommels, maar ook een doolhof en iedere dag is er poppentheater met Jan Klaassen in de hoofdrol. Er is na 40 jaar een kinderpretpark ontstaan waar jonge kinderen buiten en binnen kunnen spelen en inmiddels ook kunnen overnachten in spannende overnachtingsplekken.

Met speciale dank aan Otto van der Mieden van het poppenspelmuseum en medewerkers van Het Land van Jan Klaassen.

Bronnen: 

Filmpjes op YouTube over poppenspelmuseum en Het land van Jan Klaassen:

 


Rechten

Olga Spekman, CC-BY

  • Vrije tijd

  • Volkscultuur

  • 1950-2000

  • Heerde

  • Montferland

  • Achterhoek

  • Veluwe

Relevante links

Verwante collectiestukken

Ga naar CollectieGelderland

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl