Atoomwapenopslagplaats

't Harde

De ruimte tussen de binnenste en buitenste prikkeldraadversperring van atoomwapenopslagplaats 't Harde is nog steeds beklemmend. Op de achtergrond staat de betonnen wachttoren met onder de ramen stalen luiken die schietgaten afdekken. Soldaten van de Landmacht bewaakten hier vanaf eind jaren vijftig nucleaire wapens. Wie hier indertijd had weten door te dringen werd zonder waarschuwing neergeschoten.

Nederland had in de Koude Oorlog twee van deze zogenaamde 'sites': Darp op de Havelterberg en 't Harde tegenover de Luitenant-kolonel Tonnetkazerne. Het beheer was voornamelijk in handen van Amerikaanse soldaten, die bij de betreffende plaatsen gelegerd werden. De beveiliging was in ringen opgebouwd met hekwerken in allerlei soorten en maten.

Wachtlopen

Amerikanen bekommerden zich om de binnenste ring; de Landmacht nam de buitenste ring voor haar rekening. 's Nachts was de hele site felverlicht. Wachtlopen hier was psychisch zwaar vanwege de strikte schietopdracht, het rondlopen met doorgeladen wapens en de vele alarmoefeningen. In 1980 was er voor het eerst een dienstplichtige die weigerde deze taak te vervullen. De maatschappelijke protesten tegen kernwapens namen geleidelijk toe. Met het einde van de Koude Oorlog veranderde de kernwapentaak van de krijgsmacht. De kernwapens werden uit 't Harde weggehaald, overigens zonder dat ooit werd toegegeven dat deze hier opgeslagen waren geweest.

Auteur: Ingrid van der Vlis

Meer informatie

F. Oosterboer, 'Darp. De verdwenen kernwapensite'
F. Oosterboer, 'Kernwapensite 't Harde. Monument uit de Koude Oorlog'
F. Oosterboer, 'Kernwapenopslag in Darp en 't Harde, het geheim in de achtertuin'


Rechten

©

Relevante links

Vond u dit artikel nuttig?

Kenmerken

  • Gelegerd in Gelderland
  • Oorlog
  • 1950-2000
  • Elburg
  • Landschap
  • Veluwe

Plaats

Location on map

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

026-3521690
info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

 

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

T 026-3521690
E info@mijngelderland.nl