Scharrelavonden

In Hattem en Elburg

Op de Veluwe waren op meerdere plekken zogeheten scharrelavonden. Dirk Jan Septer vertelt dat in Hattem de jongeren op pad gingen met een briefje in de hand of op de jas gespeld. Jongens vanaf de ene kant, meisjes vanaf de andere kant van de stad. Vanaf daar gingen ze op pad om te zoeken naar degene met hetzelfde nummertje als jij. Soms werd er wel een beetje gesmokkeld. Als er een briefje niet bij het meisje of de jongen van je keus hoorde, kon je altijd nog een nieuwe kopen. Gedurende de avonden moesten opdrachten worden vervuld en aan het eind werden de stelletjes in de 'onecht verbonden'.

Maar ook in Elburg waren scharrelavonden vertelt Piet Schuijn:  Scharrelavonden waren in mijn jeugd in het centrum van de stad Elburg de zaterdag- en zondagavond. Er werden volgens mij tot aan het eind van de zestiger jaren door de jongelui rondjes gelopen. Noorderkerkstraat, Ellestraat, Smedestraat, Bloemstraat, Ledigestede Zuiderkerkstraat en van Kinsbergenstraat. De meisjes liepen het rondje links om en de jongens rechts om, het kan ook zijn dat het anders om was.

Wanneer er contact was gelegd kon men dan via een steegje of straat naar de wallen lopen om daar een groter ronde samen te wandelen of op een bankje plaats te nemen en de contacten wat te verstevigen.  Het is maar een kort verhaaltje maar was wel een oude gewoonte van vele jaren traditie in de oude vestingstad Elburg.  Ik kan het mij niet meer herinneren dat ik als jonge man dit rondje zelf liep maar in mijn jonge jeugd gebeurde dit nog wel,en ook van mijn ouders in die tijd wel van deze traditie van vele jaren gehoord. Als zestien jarige gingen wij in onze tijd op zaterdag avond met brommers naar Veluwe strandbad Elburg, Nunspeet(meidenmarkt op zon en feestdagen), Harderwijk en Boerhaar tussen Wijhe en Raalte.


Rechten

Dirk Jan Septer en Piet Schuij, CC-BY-SA

  • Een wagen vol verhalen

  • Volkscultuur

  • Zij/Hij

  • 1950-2000

  • Elburg

  • Veluwe

Relevante links

Verwante collectiestukken

Ga naar CollectieGelderland

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl