Gronspech

1040

De oudste naam van Groesbeek is ‘Gronspech’. Deze naam staat in een oorkonde. Het is het eerste schriftelijke bewijs van het bestaan van Groesbeek. De oorkonde is geschreven op 27 mei 1040 en wordt bewaard in een archief in Brussel.

Schenkingsoorkonde van Groesbeek

In de schenkingsoorkonde staat dat Sindicho van de Duitse koning een grote boerderij krijgt. Sindicho is waldvorster en houdt toezicht op het grote bosgebied. Behalve de hoeve, krijgt hij veel grond. Hij mag de opbrengsten daarvan houden. Van Sindicho weten we verder niet veel. Hij is de vermoedelijke voorvader van de latere Heren van Groesbeek. Die krijgen in de veertiende eeuw de titel van 'Waldgraaf' van het Rijkswald.

Gruusbèk

De naam 'Gronspech' verandert later in 'Groesbeek'. 'Grons' komt van 'groese'. Dat is middeleeuws Nederlands voor 'grasland'. 'Pech' betekent 'beek'. De beek die sinds 2008 weer door Groesbeek stroomt. De naam van ons dorp is vanaf de eerste vermelding op verschillende manieren geschreven. Enkele voorbeelden zijn: Gronesbeke, Groisbeek, Grusbech, Groysbeeck, Groesbeck en Grusbeke. Sinds het begin van de 19e eeuw heet de gemeente officieel 'Groesbeek'. Behalve met carnaval natuurlijk. Dan is het weer even 'Gruusbek'.

Bronnen en verder lezen:

  • R. Schönberger, De schenkingsoorkonde van 1040, in: A. Bosch, J.Schmiermann (red), Van Gronspech tot Groesbeek. Fragmenten uit een lokaal verleden 1040-1940 (Groesbeek 1991), p. 20-35.

Dit is een venster uit de Canon van Groesbeek. Lees het volgende venster hier.


Rechten

Vereniging Heemkundekring Groesbeek , CC-BY-NC

  • Groesbeek

  • Streekgeschiedenis

  • 1000-1500

  • Berg en Dal

  • Rijk van Nijmegen

Relevante links

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

E info@mijngelderland.nl