Het Ketelwoud

800 – 1350

Na de val van het Romeinse rijk rond 400 na Chr. wonen er steeds minder mensen in onze streken. De bossen breiden zich uit. Een groot woud strekt zich uit van Nijmegen tot ver achter Kleef. Het bos heet het Ketelwoud.

'Ketel' is een ander woord voor 'dal', want het bos kent heuvels en dalen. Vorsten van het Valkhof in Nijmegen, jagen hier graag. Het is goed mogelijk dat Karel de Grote hier achter een wild zwijn of hert heeft aangezeten.

Geboorteplek Otto III

Het Ketelwoud is ook de geboorteplek van de Duitse koning Otto III in 980. Zijn moeder Theophanu is hoogzwanger op weg van Keulen naar het Valkhof in Nijmegen. Onderweg barst een hevig onweer los. Angstig zoekt het koninklijke gezelschap een schuilplaats. Terwijl de donder buldert en bliksemschichten het bos verlichten, klinkt het huilen van de baby. Waar Otto precies geboren is, weten we niet. Het kan in de Rijkshof in Groesbeek zijn geweest, maar ook in een jachtslot bij Kessel aan de Niers of in de Watermeerwijk in Berg en Dal.

Rijkswald

In de 12e eeuw wordt het Ketelwoud 'Rijkswald' genoemd. Het bosgebied is ook grensgebied. De ene keer is de hertog van Gelre de baas, de andere keer de hertog van Kleef. Ze kappen te veel bomen. Alleen heide en struiken overleven de kaalslag.


Rechten

©

Relevante links

Vond u dit artikel nuttig?

Kenmerken

  • Groesbeek
  • Oost - West
  • 1000-1500
  • Berg en Dal
  • Rijk van Nijmegen

Verwante verhalen

Lees meer

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
Team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

026-3521690
info@mijngelderland.nl

Inschrijven nieuwsbrief

 

mijnGelderland Sociale media

erfgoed gelderland

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

T 026-3521690
E info@mijngelderland.nl