De eerste kerk 950

De protestantse kerk op een ansichtkaart uit 1910. Je ziet duidelijk dat het middenschip ontbreekt. Collectie G.G.Driessen.
Op de plaats waar nu de protestantse kerk staat, is het eerste kerkje gebouwd. Op het einde van de 7e eeuw bekeert de monnik Willibrordus veel bewoners van de lage landen tot het christendom.

Op 'heilige' plekken vereren heidenen een boom of bron. Daar verschijnen dan de eerste eenvoudige kerken.

Houten kapel

In Groesbeek bouwt men rond 950 een houten kapel. Vlak bij de bron waar de 'Groesbeek' ontspringt. Het kleine kerkje steunt op veldkeien en tufsteen. Een aslaag doet vermoeden dat het kerkje door brand is verwoest.

Toren

Na 1350 is op deze plaats een grotere kerk met de huidige toren gebouwd. Weer twee eeuwen later neemt men een nieuwe en nog grotere gotische kerk in gebruik. Dit gebouw met de oudere toren staat er nog steeds. In 1798 wordt het middenschip van de kerk door een storm verwoest. Het is een gevolg van slecht onderhoud. Lang staat de toren los van de kerk. In 1954 wordt het middenschip met de mooie hoge gotische ramen gerestaureerd. De raamkozijnen zijn nu van hout en niet zoals in 1798 van steen. Dat kostbare handwerk is niet meer te betalen. 

Locatie

Vond u dit artikel nuttig?
Ja Nee

Inschrijven nieuwsbrief

Contactgegevens

Erfgoed Gelderland
team mijnGelderland
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem

T 026-3521690
E info@mijngelderland.nl